Σερβίρουν ξαναζεσταμένο φαγητόΤου Γιάννη Κακαρή

Η γνώση, η εκπαίδευση, οι εμπειρίες, ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν μια προσωπικότητα. Για αυτό το λόγο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ωστόσο κατά την άποψή μου, δεν διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική οι προσωπικότητες, αλλά ούτε και η ηλικία. Διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρξουν σε επιμέρους ζητήματα.

Παρ’ όλα αυτά είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου μια προσωπικότητα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία. Ειδικότερα στις μέρες μας τα παραδείγματα είναι ακόμα πιο λίγα.
Οι σημερινοί διορισμοί νέων προσώπων στο υπουργικό σχήμα, επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν σχέση με καμία αλλαγή στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Ούτε μπορεί η ηλικία να φέρει αλλαγές, όπως θέλουν κάποιοι να προωθούν. Ακριβώς γιατί αποτελούν μια ανανέωση προσώπων με ίδια φιλοσοφία και τα ίδια κατεστημένα να τους στηρίζουν.

Ο τέως Υπουργός Εσωτερικών και νυν Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παίρνοντας τα διαπιστευτήρια από τον Σύνδεσμο Τραπεζών πρόκειται να συνεχίσει την κυβερνητική πολιτική υπεράσπισης και προώθησης του τραπεζικού κεφαλαίου, όπως έπραττε ανέκαθεν. Είναι βέβαιο ότι πρόκειται να προσπαθήσει ώστε να ολοκληρώσει ό,τι άφησε στη μέση ο προκάτοχός του, που εξέφρασε τη λύπη του πως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Πετρίδης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, μόλις στα 26 του χρόνια (2000) και για διάρκεια έξι ετών, διετέλεσε Ανώτερος Λειτουργός στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία. Το 2006 διορίστηκε υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ από το 2011 μέχρι την υπουργοποίησή του εκτελούσε καθήκοντα του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Επίσης ο αντικαταστάτης του κ. Πετρίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, τις ίδιες πολιτικές αναμένεται να ακολουθήσει καθώς μέχρι σήμερα ήταν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, αλλά και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος. Επομένως ο άνθρωπος που κατά κύριο λόγο συνέτασσε ή ενέκρινε τις σημερινές πολιτικές για τη στέγαση, τα διαβατήρια και τους πύργους, θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο.

Όσον αφορά τον δήμαρχο Αγίας Νάπας, παρά τις δηλώσεις του πως με την υπουργοποίησή του δεν αλλάζει η θέση του για τις συνενώσεις… δεν μπορεί να διαγραφεί από το μυαλό μας πως έχει διοριστεί για να περιοριστούν οι αντιδράσεις των Αμμοχωστιανών στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για συνενώσεις. Ούτε το γεγονός πως υπουργοποιήθηκε για να κλείσουν τα στόματα των Αμμοχωστιανών ότι δεν εκπροσωπούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο.