Σφαλιάρες…

Της Νίκης Κουλέρµου

Μόνο ως… σφαλιάρες προς όσους νοµίζουν ότι µπορούν να εµπαίζουν τη διεθνή κοινότητα µπορούν να εκληφθούν κάποιες επισηµάνσεις του Συµβουλίου Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

Ουδόλως τυχαίως η «διπλωµατική µάχη» που δόθηκε από µέρους της Λευκωσίας, όπως αναφέρεται στις ανταποκρίσεις από τη Ν. Υόρκη, για βελτίωση των παραγράφων 5 και 15 του διατακτικού µέρους του ψηφίσµατος. Η παράγραφος 5 αφορά τους µηχανισµούς που εισηγήθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ για άµεσες επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο «για την αποτελεσµατική ελάφρυνση των εντάσεων…». Είναι η πρώτη φορά που συζητήθηκε κάτι τέτοιο και δυσκολεύει την ε/κ πλευρά που καλείται να συνεργαστεί στην ουσία µε τον κατοχικό στρατό! Το θέµα είναι από µόνο του «πονοκέφαλος» για την ε/κ πλευρά και δεν µπορεί παρά να θεωρείται τρόπος άσκησης πίεσης για να εντείνει την προσπάθειά της στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Στη 15η παράγραφο του διατακτικού το Σ.Α. των Ην. Εθνών ζητεί από τον ΓΓ να υποβάλει, µέχρι τις 15 Νοεµβρίου 2019, έκθεση σχετικά µε τις καλές του υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά την πρόοδο προς την επίτευξη συναινετικού σηµείου αφετηρίας για ουσιαστικές διαπραγµατεύσεις προσανατολισµένες προς τα αποτελέσµατα που οδηγούν σε διευθέτηση. Να υπενθυµίσουµε ότι αυτό ζητήθηκε και έγινε και µε αφορµή την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τον περασµένο Γενάρη. Η έκθεση είχε ζητηθεί να υποβληθεί στα µέσα του Απρίλη. Το ζητούµενο και τότε και σήµερα είναι να πιεστούν τα εµπλεκόµενα µέρη να συµφωνήσουν στους όρους αναφοράς. Η αποστολή της κας Λουτ µετρά ήδη µήνες και δεν έχει θετική κατάληξη. Είναι µάλιστα εντυπωσιακό (και πρωτοφανές) ότι αυτή τη φορά το ΣΑ ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ να ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων «να παρέχουν γραπτές ενηµερώσεις στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ σχετικά µε τις ενέργειες που έχουν αναλάβει για τη στήριξη των σχετικών τµηµάτων του παρόντος ψηφίσµατος µε σκοπό την επίτευξη βιώσιµης και συνολικής διευθέτησης». Ζητεί περαιτέρω από τον ΓΓ να συµπεριλάβει τα περιεχόµενα αυτών των ενηµερώσεων στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών!

Εδώ γεννάται το ερώτηµα: Μήπως µέσα από τις προφορικές ενηµερώσεις δηµιουργήθηκαν εντυπώσεις για το τι λέει ο καθένας στην απεσταλµένη του ΓΓ του ΟΗΕ και τι λέει σε άλλους συνοµιλητές του; Μήπως πρόκειται για σαφή µοµφή στην αξιοπιστία κάποιων έναντι της διεθνούς κοινότητας;

Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι η 4η παράγραφος του προοιµίου, µε την οποία το Συµβούλιο Ασφαλείας προτρέπει τις πλευρές «να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη µιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισµένης σε ∆∆Ο µε πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσµατα του Σ. Ασφαλείας, συµπεριλαµβανοµένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του ψηφίσµατος 716 (1991)»… Αυτό παραπέµπει απευθείας στην 11η παράγραφο του 1ου παραρτήµατος της έκθεσης του τότε ΓΓ Χαβιέ Περέζ Ντε Γκουεγιάρ, τον Μάρτιο του 1990, µε τα θέµατα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσµατικής συµµετοχής. Τα συµφωνηθέντα είναι εκεί!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy