Σημείωμα προς τον νέο Υπουργό Μεταφορών και ΈργωνΑμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων πραγματοποίησε, λέει, αιφνίδια επίσκεψη στο Ταχυδρομείο. Δεν γνωρίζω ποιο ήταν το σκεπτικό του. Ίσως βρήκε μαζεμένα στο υπουργείο παράπονα των παιδιών ότι αργούν να φτάσουν τα γράμματα στον Αϊ-Βασίλη. Για να βοηθήσω τον κ. Καρούσο τού έχω ετοιμάσει ένα σημείωμα με τα τρία τουλάχιστον πιο ουσιαστικά πράγματα που μπορούσε να κάνει μόλις ανέλαβε. Για να μην καταλήξει Δημητριάδης στη θέση του Δημητριάδη.

Θα μπορούσε να πάει μια βόλτα στο εργοτάξιο της πλατείας Ελευθερίας. Αν δεν το έχει ακουστά να του το θυμίσουμε. Τα έργα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2012 και έπρεπε να τελειώσουν τον Φεβρουάριο του 2014. Επί κυβέρνησης και δημαρχίας του κόμματος που τον έκανε υπουργό, από τα δύο χρόνια, σε δύο μήνες θα φτάσουμε στα οκτώ χρόνια έργων.

Θα μπορούσε να πεταχτεί μέχρι τη Λάρνακα στην πρώτη του “αιφνιδιαστική” επίσκεψη. Εκεί, κύριε Καρούσο, θα έβλεπες ένα κτίριο να κτίζεται δίπλα στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Είναι η περιλάλητη καινούργια πτέρυγα. Να σε βοηθήσω και πάλι. Ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας φρόντισε, σε πολύ δύσκολες οικονομικά εποχές, να βάλει λεφτά στον προϋπολογισμό για να επεκταθεί το νοσοκομείο της Λάρνακας και τον Φεβρουάριο του 2013 τοποθέτησε και τον θεμέλιο λίθο. Την 1η Μαρτίου 2013 ανέλαβε ο άνθρωπος που σε έκανε υπουργό. Τα έργα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013 και έπρεπε να τελειώσουν τον Σεπτέμβριο του 2016. Επί κυβέρνησης του κόμματος που σε έκανε υπουργό, βρισκόμαστε στον έβδομο χρόνο των εργασιών και το κράτος και κυρίως το υπουργείο σου άγονται και φέρονται από έναν εργολάβο. Αν αποφασίσεις να πας, σε συμβουλεύω να ζητήσεις να σου κρατήσουν χώρο στάθμευσης επειδή αιφνιδιαστικά δεν πρόκειται να βρεις. Θα δεις εκεί πάρα πολλά αυτοκίνητα σταθμευμένα στα πεζοδρόμια, στα χωράφια και στους όχτους.

Αν θέλεις να είσαι παραγωγικός, κύριε Καρούσο, μπορείς να συγκαλέσεις μια σύσκεψη της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών του υπουργείου σου. Η Επιτροπή αυτή έχει ενώπιόν της την προσφορά για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε θα μπει στον κόπο να τελειώσει την αξιολόγηση. Σου θυμίζω ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2016. Οι εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν είναι γνωστές από τον Ιούνιο του 2017. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, το υπουργείο σας ακόμα ψάχνεται αν θα δώσει την προσφορά, μολονότι ενώπιόν του έχει μια και μόνο προσφορά. Δεν είναι δα ότι έπεσε και πολλή δουλειά. Γι’ αυτό σας λέω. Αν θέλετε να είστε παραγωγικός, άστε τα επικοινωνιακά τερτίπια και πιάστε τα ουσιαστικά έργα…