Σήμερα κληρώνει για την Τουρκία… και όχι μόνο

253

Της

Μαρίας Φράγκου

Εκλογές στην Τουρκία, σήμερα, λοιπόν. Εκλογές που θα καθορίσουν το αύριο της χώρας, το δρόμο της προς τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Εκλογές που θα δώσουν συνέχεια στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ή θα οδηγήσουν στον τερματισμό της, θα κρίνουν την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή και των σχέσεων με τους γείτονες και ευρύτερα ή το αντίθετο.

Από το κάδρο δεν λείπει και το Κυπριακό. Γιατί οι εκλογές σήμερα στην Τουρκία θα κρίνουν και τη συνέχεια στο Κυπριακό. Πρώτα και κύρια την επανέναρξη του διαλόγου. Άλλοι ως άλλοθι και άλλοι ως έγνοια, διατύπωναν τη θέση πως η στασιμότητα στο Κυπριακό θα τερματιστεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία, αφού τότε, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αποστείλει στην περιοχή τον (νέο) ειδικό απεσταλμένο του για να ανιχνεύσει προθέσεις, διαθέσεις, θέσεις,…

Από βδομάδας τα σπουδαία, λοιπόν. Και για το λαό της Τουρκίας και για το λαό της Κύπρου. Με την ευχή το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα να αντικατοπτρίζει την επιθυμία του τουρκικού λαού και να τον οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Οι εκλογές θα τελειώσουν και ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πράξει αυτό που αναμένουμε. Η ουσία είναι άλλη. Η ανταπόκρισή μας στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η στάση μας και συμπεριφορά μας. Πήραμε πολύ χρόνο -έναν ακριβώς- από το ναυάγιο. Καμουφλάραμε καλά τα άλλοθί μας. Καιρός τώρα να αποδείξουμε τις πραγματικές μας προθέσεις.

Γιατί από τη μια ο χρόνος που περνά δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και, από την άλλη, η στάση της Άγκυρας σκληραίνει ακόμα περισσότερο.

Κάποιοι έκτισαν πολιτικές βασισμένες στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, δεν έκαναν και κάτι όμως που να αποδεικνύουν τη δική τους θέληση και βούληση για λύση. Ποια είναι η στάση της Άγκυρας, όλοι ξέρουμε. Το ζητούμενο είναι να την οδηγήσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κι εκεί να καταδειχθεί η στάση και προθέσεις της. Και να κριθούν. Γιατί δεν αρκεί να λέμε εμείς πως είναι αδιάλλακτη και ανυποχώρητη και αρνητική. Πρέπει να συμφωνούν και οι άλλοι μαζί μας. Τα Ηνωμένα Έθνη πρωτίστως. Γιατί φαίνεται πως ο διεθνής οργανισμός δεν έχει την ίδια με μας γνώμη. Δεν έχουμε ακούσει τα Ηνωμένα Έθνη ή το Συμβούλιο Ασφαλείας να κατηγορούν την Τουρκία ότι ευθύνεται για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Μάλλον κάπως διαφορετικά το είπαν…