Σημεία και τέρατα στην υπόθεση Uniastrum…

Αλλα οι εμπειρογνώμονες, άλλα ο Πολυβίου για την εξαγορά της τράπεζας

Πάρτι με μίζες εκατομμυρίων φαίνεται να έκαναν κάποιοι τις «καλές» εποχές της Τράπεζας Κύπρου με την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum, ο επίλογος της οποίας γράφτηκε την περασμένη βδομάδα. Δυστυχώς, οι συνέπειες ήταν τραγικές τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο και για τους μετόχους και τους καταθέτες της, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν τις ζημιές και τις… μίζες.

Η Γενική Εισαγγελία καλείται να διερευνήσει σε βάθος το ιστορικό της εν λόγω εξαγοράς, καθώς οι ενδείξεις από τα αποκαλυπτικά στοιχεία ερευνών και πρακτικών καταδεικνύουν ότι κάποιοι τα πήραν χοντρά. Η εξαγορά έγινε το 2008 έναντι του αστρονομικού ποσού των 447 εκ. ευρώ και όχι μόνο και πωλήθηκε την περασμένη βδομάδα μόλις 7 εκ.!

Ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, έχει προβεί σε καταγγελίες για μίζες, τις οποίες διαβίβασε και στον Γενικό Εισαγγελέα με σκοπό τη διενέργεια ποινικής έρευνας. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται μέχρι σήμερα το θέμα. Ο κ. Καρογιάν έκανε λόγο μάλιστα για «σημεία και τέρατα», τα οποία, όπως είπε, περιέχονται στην έκθεση της Alvarez & Marsal (A&M).

Τα γεγονότα παραπέμπουν σε σκάνδαλο ολκής, ενώ τα στοιχεία «βγάζουν μάτια» και είναι άξιο απορίας γιατί μέχρι σήμερα δεν διερευνήθηκαν ποινικά. Η μη δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του 80% της Uniastrum έγινε τον Ιούνιο του 2008 και συμπληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου.

Δηλαδή δύο μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers που έφερε την οικονομική κρίση. Τότε, όλοι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί παγκοσμίως είχαν τεθεί σε συναγερμό, γιατί πολλά τραπεζικά ιδρύματα είδαν την κεφαλαιοποίηση των μετοχών τους να κατρακυλά. Αυτό σήμαινε πως κάποιες τράπεζες κινδύνευαν ακόμη και με κατάρρευση.

Αλλα συμβούλευσε η White & Case κι άλλα έκαναν!

Η διευθυντική ομάδα του Ανδρέα Ηλιάδη με τη συμμετοχή ή την προτροπή ή την ενθάρρυνση ή και την κάλυψη του νομικού συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, Πόλυ Πολυβίου, προχώρησε στην εξαγορά, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της τη διεθνή κρίση που επηρέασε σοβαρά τη Ρωσία, όπου δραστηριοποιείτο αποκλειστικά η τράπεζα.

Υποψίες δημιουργεί η σπουδή για την εξαγορά, όταν μάλιστα ο διεθνούς φήμης δικηγορικός οίκος White & Case που είχε διοριστεί από την τράπεζα για να την συμβουλεύσει για την εξαγορά της Uniastrum ήταν ξεκάθαρος στη γνωμάτευσή του. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η εφημερίδα μας, συγκεκριμένα παρέθεσε σοβαρά επιχειρήματα, υποδεικνύοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη συμφωνία ενόψει της τραπεζικής κρίσης και των ενδεχόμενων αρνητικών συνεπειών που θα είχαν στη μελλοντική προοπτική της Uniastrum ή τουλάχιστον να γίνει διαπραγμάτευση για μια πολύ χαμηλότερη τιμή… Ωστόσο, ο Κύπριος νομικός σύμβουλος της Τράπεζας, Πόλυς Πολυβίου, επέμενε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει, γιατί ενδεχομένως να ενέπλεκε την Τράπεζα σε… μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα.

Τους καίει η έκθεση της Α&Μ

Τότε η Τράπεζα Κύπρου όχι μόνο προχώρησε στην εξαγορά της Uniastrum έναντι 447 εκ. ευρώ, αλλά όπως αποκαλύπτεται στην απόρρητη έκθεση «φωτιά» της Α&Μ (26 Μαρτίου 2013), την οποία κατέχει η εφημερίδα μας «η Τράπεζα Κύπρου δάνεισε χρήματα στην Uniastrum πριν την εξαγορά, ουσιαστικά για να την στηρίξει λόγω της κακής ρευστότητας που είχε». Επισημαίνει, επίσης, πως δεν είναι ξεκάθαρο κατά το πόσο το Διοικητικό Συμβούλιο γνώριζε γι’ αυτή τη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας μας, πριν την εξαγορά η διευθυντική ομάδα της Τράπεζας Κύπρου παραχώρησε γύρω στα 400 εκ. ευρώ (!) σε δάνεια και άλλες χρηματοδοτήσεις και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις προς την Uniastrum για να την κρατήσει στη ζωή.

Ερωτήματα για τη στάση του νομικού συμβούλου της Τράπεζα Κύπρου Πόλυ Πολυβίου

Παρά τις μη ευνοϊκές εκθέσεις, ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πόλυς Πολυβίου διαβεβαίωνε, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. -26 Ιουνίου 2008- τα οποία κατέχουμε: «Στις 25/6/2008 λήφθηκε το disclosure letter (επιστολή γνωμοδότησης) από τους πωλητές και είναι ικανοποιημένος (ο κ. Πολυβίου) ότι δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε το οποίο θέτει την τράπεζα σε κίνδυνο». Επιπλέον, διαβεβαίωσε το Δ.Σ. «ότι έχουν εντοπιστεί όλα τα σημαντικά θέματα και έχουν υιοθετηθεί ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία του συγκροτήματος από πιθανούς και ενδεχόμενους κινδύνους».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο κ. Πολυβίου υποστήριξε τόσο ένθερμα και με πάθος τον Α. Ηλιάδη και την ομάδα του που ήθελαν πάση θυσία να προχωρήσουν στην εξαγορά της Uniastrum και αυτό παρά τα σοβαρά επιχειρήματα εναντίον της εξαγοράς από τον οίκο White & Case και την Ernstr & Young; Η Ε&Υ διενήργησε το due-diligence της Uniastrum (ανεξάρτητη εμπεριστατωμένη μελέτη για την Uniastrum), την οποία παρουσίασαν μεν στο Δ.Σ. αλλά όχι ολόκληρη. Ο κ. Πολυβίου οφείλει να απαντήσει με ποιους τρόπους εξασφαλίζετο η τράπεζα, τη στιγμή που διαφάνηκε έγκαιρα πως ήταν μια άκρως προβληματική περίπτωση και ποιες ήταν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες τις οποίες επικαλέστηκε; Με τη γνωμοδότηση και τις διαβεβαιώσεις του προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές στην Τρ. Κύπρου και ενδεχομένως να υπάρχουν τόσο ποινικές όσο και αστικές ευθύνες.

Αθηνά Ξενοφώντος

* Η εφημερίδα μας θα επανέλθει στο θέμα με περισσότερα στοιχεία.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy