Συνένοχη της μεταναστευτικής κρίσης

Η ΕΕ δεν θέλει και δεν αναλαμβάνει ευθύνη για μια ενιαία πολιτική αλληλεγγύης

«Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο είναι το επόμενο μεγάλο εγχείρημα μετά τη διάσωση της Ελλάδας, με το οποίο θα δείξουμε αν είμαστε σε θέση να δρούμε από κοινού», είναι η δήλωση-απάντηση της Ανγκελα Μέρκελ στις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η μεταναστευτική κρίση, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος ξεκαθαρίζει ότι, πρώτον, η οικονομική δυσπραγία δεν αποτελεί λόγο χορήγησης ασύλου και, δεύτερον, «δεν μπορούμε να χορηγούμε άσυλο σε όποιον θεωρεί ότι έχει εδώ μια ευκαιρία θέσης εργασίας».

Η σιδηρά κυρία της Ευρώπης χτύπησε κέντρο… Στην ουσία κλείνει ερμητικά τις πόρτες στους οικονομικούς μετανάστες και δεν θέλει να αναλάβει καμία ευθύνη για την εξωτερική πολιτική που (δεν) ασκεί -κατ’ εντολήν των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ- στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Γιατί η μεταναστευτική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο εμφυλίων πολέμων. Είναι αποτέλεσμα πολεμικών επιθέσεων που διενεργούν οι αμερικανονατοϊκοί σύμμαχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτοί ενάντια στη Λιβύη και στη Συρία, με τη συνδρομή χωρών-δορυφόρων τους στην περιοχή κ.ο.κ. Οι άνθρωποι εξαναγκάζονται σε αναζήτηση μιας πιο ασφαλούς χώρας για να επιβιώσουν μαζί με τα παιδιά τους και ασφαλώς η αναζήτηση εργασίας είναι και αυτό αιτία της μετανάστευσης. Εξάλλου υπάρχει μετανάστευση και εντός της ίδιας της ΕΕ ή από χώρες της ΕΕ σε τρίτες χώρες (π.χ. Αυστραλία) γιατί η ΕΕ της Μέρκελ και του Σόιμπλε το επέβαλε με τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους. Η ίδια η Γερμανία επωφελείται από τη φθηνή εργασία που προσφέρουν οι μετανάστες, έστω και αν αυτοί είναι «νόμιμοι»… Ενα σερφάρισμα στο διαδίκτυο και θα βρούμε πολλές πονεμένες ιστορίες μεταναστών.

Ας επιστρέψουμε ωστόσο στο περίφημο άσυλο, για το οποίο γνοιάζεται η Ανγκελα Μέρκελ. Αυτό ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα και πρόκληση για την ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Συζητήθηκε και στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κατάληξη. Η κρίση του Καλαί στη Γαλλία συνεχίζεται και ο λόγος δεν είναι ότι δεν υπάρχει μια ενιαία πολιτική ασύλου. Ο λόγος είναι γιατί η ΕΕ δεν θέλει και δεν αναλαμβάνει το ρίσκο και την ευθύνη για μια ενιαία πολιτική αλληλεγγύης στις χώρες που υποφέρουν από πολέμους. Ούτε καν στις χώρες που υποδέχονται τα μεγάλα κύματα μεταναστών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν κατάφερε η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη. Η ίδια η ΕΕ είναι συνένοχη σ’ αυτή τη μεταναστευτική κρίση… Διαφορετικά η ΕΕ θα έσπευδε -έστω και υποκριτικά- να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπως είχε ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτή είναι η Ευρώπη και το έχει αποδείξει επανειλημμένα. Μας έπεισε…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy