Συνυπέγραψαν το κείμενο με τις συστάσεις

Οι συστάσεις του Eurogroup δεν είναι για πανηγύρια ούτε και για «success story»

Το Eurogroup δεν ενέκρινε μόνο την επόμενη δόση. Το κείμενο το οποίο συνυπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μαζί του και ο Χάρης Γεωργιάδης, περιλαμβάνει και τρεις συστάσεις. Για προώθηση της πώλησης δανείων, των ιδιωτικοποιήσεων και των αλλαγών στα εργασιακά στο δημόσιο. Τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, όπως τις αποκαλούν συχνά η κυβέρνηση και η Τρόικα. Οι οποίες ως είθισται στρέφονται κατά των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, ενώ αντίθετα ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο.

Με την πρώτη σύσταση του Eurogroup δίδεται η δυνατότητα στις τράπεζες να πουλούν τα δάνεια του κόσμου σε «επενδυτικά ταμεία», τα γνωστά γεράκια τα οποία επενδύουν στο γρήγορο κέρδος ασκώντας αφόρητες πιέσεις στους δανειολήπτες. Με τη δεύτερη σύσταση τα κέρδη των ημικρατικών περνούν από τα χέρια της κοινωνίας στην τσέπη του ιδιώτη.

Με την τρίτη σύσταση εισάγεται ένας αυτόματος μηχανισμός για διατήρηση των μισθών στα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Η ανακοίνωση του Eurogroup δεν είναι για πανηγύρια. Ούτε για «success story», όπως ισχυρίστηκε ο ΔΗΣΥ.

Εάν η Κύπρος εφαρμόσει τις τρεις συστάσεις του Eurogroup τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Η ιδιωτική και η δημόσια περιουσία θα περάσει στα χέρια τρίτων, ενώ θα μας μείνουν για πάντα οι μισθοί πείνας.

Η Τρόικα κάποτε θα φύγει. Το θέμα είναι τι θα αφήσει πίσω της. Σε ποια θέση θα βρίσκονται οι εργαζόμενοι και σε ποια το κεφάλαιο. Αλλά ιδιαίτερα τι προοπτικές θα έχει η κάθε τάξη.

Σύμφωνα με το Eurogroup «οι δημοσιονομικές εξελίξεις συνεχίζουν να υπερβαίνουν τις προσδοκίες». Προς τι λοιπόν οι πιο πάνω υποδείξεις; Και γιατί ο Χάρης Γεωργιάδης συνυπέγραψε ένα τέτοιο κείμενο; Δεν γνώρισε ότι τα κόμματα και η κοινωνία διαφωνούν με την πώληση δανείων σε αρπακτικά, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λιτότητα; Δεν γνώριζε ότι διαφωνούν με το μανιφέστο της κυβέρνησης;

Προφανώς και τα γνωρίζει όλα αυτά. Ισως όμως να ήθελε μέσα από την ανακοίνωση του Eurogroup να φέρει προ τετελεσμένων τα κόμματα και την κοινωνία. Οπως συμβαίνει σε κάθε νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Κάθε φορά προσθέτονται νέα μέτρα. Με τη συναίνεση της κυβέρνησης. Η οποία μετά το παίζει ανήξερη και ισχυρίζεται ότι αυτά είναι απαίτηση της Τρόικας και ότι εάν δεν τα εφαρμόσουμε δεν θα μας δώσουν τη δόση. Την ακριβή δόση. Την οποία χρυσοπληρώνουμε.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή θα μας δώσουν 500 εκ. ευρώ δόση. Κρύβει όμως ότι μέσα από τις αλλαγές που έγιναν στα τελευταία δύο μνημόνια όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, η Κύπρος πρέπει να εξοικονομήσει πλέον 600 εκ. ευρώ περισσότερα. Δηλαδή 100 εκ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα είναι η δόση από την Τρόικα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy