Συνομιλίες για να κτυπηθεί εν τη γενέσει της η ιδέα των δύο κρατών

1490

 Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το μέλλον της πατρίδας μας. Η απουσία διαπραγματεύσεων στέλνει αρνητικά μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα, η οποία παρουσιάζεται, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, «κουρασμένη» και αδιάφορη σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά διεθνή προβλήματα σε εμπόλεμες ζώνες και θέματα αποπυρηνικοποίησης, οπότε το Κυπριακό δεν είναι καν στην εξωτερική ατζέντα πολλών χωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μας έχει στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι αν δεν υπάρξει πρωτοβουλία και έκκληση από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και δέσμευση για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά δεν πρόκειται να αναλάβει οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

Εναπόκειται λοιπόν στους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί να ζητήσουν έμπρακτα τη βοήθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ για να βοηθήσει ώστε να διανυθεί η υπόλοιπη μικρή απόσταση που έχει μείνει για να φθάσουμε σε συμφωνία και επανένωση της πατρίδας μας.

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί να συμπεριφερθούν ως Κύπριοι. Να συνειδητοποιήσουν ότι εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, μετά από 44 χρόνια εισβολής και κατοχής, συνομιλιών και αδιεξόδων και με την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί και με τα όσα ήδη έγγραφα με συγκλίσεις και αποκλίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν υπάρξει τώρα σοβαρή και προετοιμασμένη κίνηση για επανέναρξη των συνομιλιών, θα μιλάμε για χαμένη ιστορική ευκαιρία λύσης του Κυπριακού.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει ήδη μιλήσει για ευκαιρία που χάθηκε στο Κραν Μοντανά, αφήνοντας ωστόσο χρόνο στους δύο ηγέτες για περίσκεψη. Βέβαια ο χρόνος αυτός εξαντλείται επικίνδυνα με την εδραίωση των τετελεσμένων επί του εδάφους.

Αν δεν προετοιμαστούμε και να γίνουν διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, τότε θα μιλάμε για νέα δεδομένα και συνθήκες, οι οποίες θα βοηθήσουν επικίνδυνα και στις δύο κοινότητες τις ακραίες και εθνικιστικές διχοτομικές απόψεις για λύση δύο κρατών.

Δεν θα είναι η λύση του Κυπριακού, αλλά η απαρχή νέων δεινών. Συνεπώς, είτε θα οδηγηθούμε σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είτε σε λύση δύο κρατών και σε διχοτόμηση.

 

 

Μας έχεις Like στο Facebook ;