«Συτζιά του μαύρου» ο Γενικός Εισαγγελέας, κατά τον Κώστα Κληρίδη«Ανακριτικό έργο διεξάγει η Αστυνομία»

Οι ανακρίσεις διεξάγονται από την Αστυνομία, επανέλαβε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Γενικής Εισαγγελίας.

Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε παράπονο για αναφορές και επικρίσεις ότι «η Γενική Εισαγγελία δεν λαμβάνει καταθέσεις», τονίζοντας ότι το ανακριτικό έργο διεξάγεται από την Αστυνομία με την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού υπέδειξε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι το γενικό πρόσταγμα των ανακρίσεων που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο ανήκει στη Γενική Εισαγγελία, με τον κ. Κληρίδη να σχολιάζει ότι υπάρχει αργοπορία στη διερεύνηση των υποθέσεων, επαναλαμβάνοντας ότι ο ρόλος της Νομικής Υπηρεσίας είναι διακριτός, λέγοντας ότι οι ανακρίσεις διεξάγονται από την Αστυνομία.

Η Γενική Εισαγγελία, κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας, αναμένει τη στοιχειοθέτηση των υποθέσεων από την Αστυνομία για να μπορέσει να αξιολογήσει και να κρίνει αν μπορεί να προχωρήσει ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο κ. Κληρίδης διερωτήθηκε γιατί αυτή η συνεχής επίρριψη ευθύνης στον Γενικό Εισαγγελέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κατάντησε η «συτζιά του μαύρου»! Ανέφερε ότι απευθύνθηκε, χθες, με επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ζητώντας να δώσει εξηγήσεις για το ανακριτικό έργο που είναι υπό τη δική του επιμέλεια με πολιτικό προϊστάμενο τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ι. Νικολάου.

Ερευνες για Focus

Σε ερώτηση για τις έρευνες της Focus, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ποινική πτυχή σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά θα πρέπει να διερευνηθεί για λόγους πλήρους διαφάνειας.

Ομως, είπε, δεν αποκλείεται στην πορεία να προκύψουν ποινικά αδικήματα. Ολα, είπε, είναι υπό διερεύνηση. Σε παρατήρηση ότι ο ίδιος έδωσε υποσχέσεις ότι θα ολοκληρωνόταν σύντομα αυτή η διερεύνηση, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι προέκυψε η ανάγκη συνδρομής από την Ελλάδα, όπου εντοπίστηκαν στοιχεία που ενδεχόμενα να έχουν σχέση με τη διαδρομή χρημάτων προς κόμματα και θα πρέπει να διερευνηθούν.

Αρμοδιότητα του Προέδρου ο διορισμός βοηθού Γενικού Εισαγγελέα

Ερωτηθείς επίσης από τον Αρ. Δαμιανού για την αναγκαιότητα ύπαρξης βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπάρχει η άποψη, πρόσθεσε, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ότι δεν ενδείκνυται να πληρωθεί η συγκεκριμένη θέση. Υπάρχουν, είπε, ανάγκες, αλλά δεν είναι τόσο πιεστικές.

Κονδύλι αγοράς υπηρεσιών €3.275.175

Στο μεταξύ, στον προϋπολογισμό της Γενικής Εισαγγελίας προβλέπεται κονδύλι ύψους €3.275.175 για αγορά υπηρεσιών από Κύπριους και ξένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συμβουλεύουν τις Ανακριτικές Αρχές και βοηθούν στο έργο των ανακρίσεων για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο, όπως και για άλλες σοβαρές υποθέσεις για τις οποίες απαιτούνται εξειδικευμένες συμβουλές και γνώσεις.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αρ. Δαμιανού για μείωση του προϋπολογισμού ύψους περίπου 1,5 εκ. ευρώ, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι η μείωση είναι περισσότερο λογιστική.

Ο εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών, κ. Μιχαήλ, ανέφερε ότι η μείωση αφορά κυρίως τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από ξένους οργανισμούς, καθώς και το κονδύλι για τα έξοδα αγωγών και αποζημιώσεις, το οποίο από 4 εκ. ευρώ μειώθηκε στα 3,5 εκ. ευρώ.

Σήκωσε το γάντι ο Αρχηγός

Οι ανακρίσεις, τόσο για την Uniastrum, όσο και για όλες τις άλλες υποθέσεις που διερευνώνται από την αρμόδια ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας για τα θέματα της οικονομίας, όντως διεξάγονται από την Αστυνομία, υπό τη συνεχή εποπτεία, καθοδήγηση και συμφώνως των οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος και δίδει οδηγίες ως προς τους τομείς και τις πτυχές που πρέπει να διερευνηθούν σε κάθε περίπτωση, διαμηνύει ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κώστα Κληρίδη.

Νεόφυτος Νεοφύτου

Ερωτήματα κατά πόσο γίνονται παρεμβάσεις στο ανακριτικό έργο

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι έρευνες για την οικονομία…

Το μπαλάκι στις Ανακριτικές Αρχές έριξε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σχετικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε από τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών, για το γεγονός ότι δεν προχωρούν οι έρευνες με το σκάνδαλο της αγοραπωλησίας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου.

Σε χθεσινές δηλώσεις ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι δεν είναι η Νομική Υπηρεσία που διεξάγει το ανακριτικό έργο, αλλά η Αστυνομία.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Γενική Εισαγγελία εδώ και δυόμισι χρόνια έχει στα χέρια της την έκθεση της Alvarez & Marsal (Ιανουάριος 2013), η οποία αναφέρεται σε έκταση και για την Uniastrum. Ενα χρόνο αργότερα ο κ. Καρογιάν παρέδωσε στη Νομική Υπηρεσία το κομμάτι της έκθεσης που αφορούσε ειδικά την αγοραπωλησία της Uniastrum ζητώντας άμεση διερεύνηση.

Από τότε μέχρι σήμερα τίποτε δεν έγινε και κανένας από τους πρωταγωνιστές δεν κλήθηκε για κατάθεση. Αλλες υποθέσεις όμως, που προέκυψαν πολύ αργότερα διερευνήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και δεν θα εξετάσουμε αν σωστά έγιναν ή λάθος.

Να θυμίσουμε μόνο ότι για τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκο Ερωτοκρίτου, μέσα σε ένα μήνα έγινε διερεύνηση, οδηγήθηκε η υπόθεση στο δικαστήριο και καταδικάστηκε.

Για τον πρώην διοικητή, Πανίκο Δημητριάδη, έγιναν έρευνες, του δόθηκε και μια αδρή αποζημίωση και σε χρόνο μηδέν έκλεισε και αυτή η υπόθεση.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα και για άλλα πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν την κατάρρευση της οικονομίας, οι έρευνες γίνονται με ρυθμούς χελώνας.

Το φυσιολογικό ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσον κάποιοι παρεμβαίνουν ώστε να μην προχωρούν συγκεκριμένες υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη «ακούστηκαν έντονα φωνές επίρριψης ευθυνών στον Γενικό Εισαγγελέα» ότι δεν προχώρησαν οι έρευνες και δεν λήφθηκαν καταθέσεις από πρόσωπα, τα οποία παρουσιάζονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα.

Αμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και προέδρου του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλου, ότι ο κ. Κληρίδης δεν μπορεί να τα βάζει με τη Βουλή, η οποία αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα, καθώς η ίδια η κυβέρνηση παραπέμπει στη Γενική Εισαγγελία.

Οπως είπε ο κ. Κληρίδης, στο δικό μας σύστημα δεν είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και η Νομική Υπηρεσία που διεξάγουν ανακριτικό έργο, αλλά η ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας.

Εξήρε το έργο της, σημειώνοντας ότι υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τα οποία έχουν τεθεί. Ομως, συνέχισε, «δεν νοείται να ανακρίνεις κάποιον εναντίον του οποίου υπάρχει υποψία, ένδειξη, εικασία ότι εμπλέκεται (σε μια υπόθεση) χωρίς να έχεις, εν τω μεταξύ, συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία προ των οποίων θα τον φέρεις αντιμέτωπο».

Οπως είπε, η ανακριτική ομάδα έχει αποταθεί σε πάρα πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι η Ρωσία, η Αρμενία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Μπελίζ κ.λπ. για δικαστική συνδρομή, η οποία αφορά την αποκόμιση στοιχείων μαρτυρίας για την υπό διερεύνηση υπόθεση.

Παρακάλεσε, σημείωσε, τις Αστυνομικές Αρχές όπως προβούν σε κάποιες εξηγήσεις οι οποίες, αν δοθούν, ενδεχόμενα θα καθησυχάσουν και τις φωνές περί μηδενισμού του όλου έργου της Αστυνομίας.

Ερωτηθείς εάν έχουν ανταποκριθεί οι προαναφερθείσες χώρες στο αίτημα της Αστυνομίας για δικαστική συνδρομή, είπε ότι «ακριβώς είναι αυτά που αναμένεται να σας εξηγήσουν οι ανακριτές.

Εξ όσων όμως έχω πληροφορηθεί υπήρχε ανταπόκριση, υπήρχε επίσης ανάγκη για περαιτέρω συλλογή στοιχείων και υποβλήθηκαν και νέα αιτήματα, τα οποία προωθούνται».

Αθηνά Ξενοφώντος

 

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.