Σκανδαλώδης παραχώρηση κρατικής γης σε ντιβέλοπερ

246

«Ούλλα πίννουν νερόν στην υπόθεση»

Σκανδαλώδη χαρακτήρισε ο Γενικός Ελεγκτής την ανταλλαγή κρατικής γης στη Γερµασόγεια µε ιδιωτική γη, η οποία ανήκε σε εταιρεία ανάπτυξης γης. Το θέµα συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου µετά από πρόταση των βουλευτών Ειρήνης Χαραλαµπίδου του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες ∆υνάµεις και Γιώργου Περδίκη των Οικολόγων.

Η εισηγήτρια του θέµατος Ε. Χαραλαµπίδου αναφέρθηκε σε εµπλοκή συγκεκριµένης λειτουργού της Νοµικής Υπηρεσίας που εξέδωσε εξπρές γνωµάτευση σε χρόνο ρεκόρ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε όπως δοθούν εξηγήσεις και όπως και το Συµβούλιο Αποχετεύσεως αναφέρει εάν δέχεται πιέσεις, επειδή «ούλλα πίννουν νερό στην υπόθεση».

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου, ηµεροµηνίας 15 Νοεµβρίου 2016, για ανταλλαγή της συγκεκριµένης ιδιωτικής γης µε κρατική γη φαινόταν να στερείται νοµικής βάσης. Επεσήµανε ότι δεν είχε ληφθεί νοµική συµβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα πριν τη λήψη απόφασης. Ανέφερε ότι η εταιρεία επιχείρησε να πιέσει για την ανταλλαγή µε αγωγή που κατέθεσε µέσω του δικηγορικού γραφείου Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Ενώ η αγωγή είχε απορριφθεί, επτά µήνες µετά το Κτηµατολόγιο σε επιστολή του την προωθούσε αφού “για ενδεχόµενη απόσυρση της αγωγής η εταιρεία ζητά την ανταλλαγή”, σηµείωσε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε προβληµατισµό για το ύψος των εκτιµήσεων του Κτηµατολογίου και για το κατά πόσον το κράτος όφειλε να αναθεωρήσει τη χρήση της ζώνης στη συγκεκριµένη περιοχή για αποφυγή κινδύνου αγωγών, αφού δηµιουργεί προηγούµενο. Πρόσθεσε πως πρόσφατα πληροφορήθηκε ότι ενώ προχωρούσε στα τελικά στάδια η διαδικασία ανταλλαγής, η εν λόγω εταιρεία τελούσε υπό διαχείριση. «Συζητούσαµε µε κάποιον που η περιουσία του ήταν υπό διαχείριση», ανέφερε. Όπως σηµείωσε, η ανταλλαγή έχει ήδη γίνει και το πρώην κρατικό τεµάχιο που πλέον ανήκει στον ιδιώτη έχει αξία 2.207.300 ευρώ, ενώ το πρώην ιδιωτικό τεµάχιο και νυν κρατικό έχει αξία 927.800 χιλιάδες.

Απαντώντας τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, όσο και ο διευθυντής του Κτηµατολογίου, ισχυρίστηκαν ότι υλοποίησαν πολιτική απόφαση της προηγούµενης κυβέρνησης. Παράλληλα ο κ. Σωκράτους υπογράµµισε ότι το 2016 οι πιέσεις της εταιρείας ήταν συνεχείς. Ο Γενικός Ελεγκτής απέρριψε τον συγκεκριµένο ισχυρισµό, απαντώντας ότι υπήρξε υπηρεσιακή συνάντηση για το θέµα, επί προηγούµενης διακυβέρνησης, όµως η πολιτική απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό Συµβούλιο στις 15.11.2016.

Αναφέρθηκε σε απόρριψη της χορήγησης άδειας από την Πολεοδοµία το 2011, αφού βάσει υδρολογικής µελέτης ενέχονταν κίνδυνοι για τους ενοίκους και για τις 7 πολυκατοικίες 78 διαµερισµάτων που προτίθετο να οικοδοµήσει η εταιρεία.
Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη διαφωνία του για τη µετατροπή της Επιτροπής Ελέγχου σε «λαϊκό δικαστήριο». Σηµειώνει ότι τέτοιες συµπεριφορές δεν εκφράζουν το ίδιο το ΑΚΕΛ, αλλά ούτε και την κοινοβουλευτική του οµάδα.

Άννα Μισιαούλη