Σκοπιμότητες πίσω απο την καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ

198

Αρκετές φαίνεται να είναι οι σκοπιμότητες πίσω από την καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ για το 2019. Είναι σαφές πως το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ επιθυμεί το ξαναμοίρασμα της διαφημιστικής πίτας προς όφελος ιδιωτικών καναλιών, καθώς και την περαιτέρω άσκηση πίεσης προς τους εργαζόμενους ενόψει και των ευρωεκλογών. Άλλωστε η προσπάθεια πλήρους ελέγχου της κρατικής ραδιοτηλεόρασης δεν είναι σημερινή, αλλά μια προσπάθεια που άρχισε προ εξαετίας.

Τα προβλήματα που ταλάνιζαν το Ίδρυμα, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι δυο και τριών ταχυτήτων, αφέθηκαν να συσσωρευθούν ακόμη περισσότερο για να γίνει πιο εύκολη και η προσπάθεια ελέγχου από τη μια αλλά και ξεπουλήματος από την άλλη. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν έχει οποιεσδήποτε αναστολές σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα κρατικών ή ημικρατικών οργανισμών.

Τα αξιόλογα ποσοστά που καταγράφει το ΡΙΚ, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, φαίνεται να ενόχλησαν τα σχέδια κάποιων. Την ίδια ώρα ενόχληση προκάλεσε και η έγκριση κοινής τροπολογίας που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, η οποία προνοούσε ότι το ποσό που θα λάμβανε το ΡΙΚ ως αντιστάθμισμα για τον τερματισμό μετάδοσης εμπορικών διαφημίσεων, θα εκταμιευόταν μόνο κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Το ποσό ανερχόταν στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2019 και περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό ως επιπρόσθετη κρατική χορηγία.

Ωστόσο η στάση του ΔΗΣΥ, που μαζί με το ΔΗΚΟ καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, έφερε μουρμούρα στο Προεδρικό. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο χειρισμός του όλου ζητήματος από πλευράς του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έχει δυσαρεστήσει το Προεδρικό.
Μάλιστα χθες ο κ. Νεοφύτου έσπευσε σε διάσκεψη Τύπου σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματός του.

Ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί το ΡΙΚ να προβάλλει προγράμματα που να προάγουν τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, «προγράμματα που δεν πουλούν, ούτε και μπορούν να φέρουν έσοδα, αλλά είναι απαραίτητα προγράμματα για να καλλιεργούμε τη σωστή κουλτούρα στην κοινωνία μας».

Σε σχέση με τους εργαζομένους, είπε πως «ένας από τους λόγους που εγείρουμε αυτά τα ζητήματα είναι και για τη δικαιοσύνη και το δίκαιο μεταξύ των εργαζομένων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η τοποθέτηση για τους εργαζόμενους προκάλεσε αντιδράσεις, αφού είναι γνωστό ότι με την «εξυγίανση» που προωθούσε η παρούσα κυβέρνηση δεκάδες εργαζόμενοι θα έχαναν τη δουλειά τους.

Σε τοποθέτησή του ο πρώην γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΡΙΚ, Κώστας Κώστα -και για 15 χρόνια εργαζόμενος στο Ίδρυμα- καλεί τον ΔΗΣΥ να απαντήσει: «Πόσες φορές μάς αρνηθήκατε ακόμα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Πόσες φορές αποκόψατε τα κονδύλια για την Ασφάλεια και την Υγεία; Πόσα χρόνια κωλυσιεργείτε για το οργανόγραμμα; (Μάρτυρες οι εργαζόμενες στο τμήμα προσωπικού και Διοίκησης που βρίσκονταν πάντα στις διαπραγματεύσεις, αλλά κυρίως οι δεκάδες επιστολές που στείλαμε και οι αμέτρητες διαμαρτυρίες που προβήκαμε).

Τώρα επειδή δεν κανονίστηκαν δυο-τρία φερέφωνά σας στο ΡΙΚ και επειδή δεν πέρασε η δωρεά των 2,5 εκ. προς τα ιδιωτικά κυβερνητικά ΜΜΕ, θυμηθήκατε τους εργαζομένους αορίστου χρόνου και τις διακρίσεις σε βάρος τους;»
Παράλληλα, με τον πρόεδρο και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ θα συναντηθεί σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στη συνέχεια θα συναντηθεί με τις συντεχνίες του προσωπικού, ενώ αναμένεται ότι θα έχει επαφές και με τα κόμματα που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Αύριο αρχίζει ο διαχειριστικός έλεγχος του ΡΙΚ

Αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένο να αρχίσει ο διαχειριστικός και κανονιστικός έλεγχος για το ΡΙΚ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι εντός μερικών εβδομάδων, και αφού ληφθούν υπόψη και τα σχόλια του ΡΙΚ, η έκθεση θα είναι έτοιμη.

Σημειώνει, ακόμη, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση για έλεγχο συγκεκριμένων πτυχών, θα δημοσιοποιήσει εντός της εβδομάδας στοιχεία για τον αριθμό και δαπάνες προσωπικού και κάποια στοιχεία συνολικού κόστους λειτουργίας για το 2018 και συγκρίσεις με τα προηγούμενα έτη. Για το θέμα των μισθώσεων υπηρεσιών, προστίθεται, η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε πρόσφατα επιστολή με παρατηρήσεις και αναμένει σχόλια από το ΡΙΚ. Εάν υπάρξει ανταπόκριση μέχρι την Τρίτη, αναφέρεται, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα μπορέσει να δημοσιοποιήσει ευρήματα και για αυτή την πτυχή, που σχετίζεται με θέματα προσωπικού.

Όταν ο Αβέρωφ τα έβαζε με τα αθλητικά δικαιώματα

Τα παραδείγματα για προσπάθεια αφανισμού του κρατικού ιδρύματος από πλευράς ΔΗΣΥ είναι αρκετά και σίγουρα όχι σημερινά. Το 2016 ο ΔΗΣΥ είχε εισηγηθεί αναβολή ψήφισης του προϋπολογισμού του ΡΙΚ, πρόταση που έκρυβε από πίσω το ζήτημα με τα αθλητικά δικαιώματα. Χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Νεοφύτου τότε, στις 31 Μαρτίου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όπου είχε δηλώσει πως «το ΡΙΚ δεν μπορεί να δίνει εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να αγοράζει προγράμματα από το εξωτερικό που δεν έχουν, κατά την άποψή μας, ουσιαστικό ρόλο και είναι εκτός του πλαισίου του Ιδρύματος για την προαγωγή του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας.

Το ΡΙΚ δεν θα πρέπει να προβαίνει σε αλόγιστες δαπάνες για την αγορά προγραμμάτων και να κάνει και αθέμιτο ανταγωνισμό με κανάλια του ιδιωτικού τομέα, που χωρίς να επιβαρύνουν τον Κύπριο φορολογούμενο καταφέρνουν να επιβιώνουν σε δύσκολους καιρούς». Και όλα αυτά τοποθετούμενα χρονικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΟΥΕΦΑ στην Κύπρο στις 21-22 Απριλίου για να συζητήσει με τους προσφοροδότες (MME, μεταξύ των οποίων και το ΡΙΚ) την παραχώρηση των δικαιωμάτων του Champions League και του Europa League. Επίσης, αυτό το διάστημα θα κατοχυρωθούν και τα δικαιώματα για το EURO 2016 στο Παρίσι.

Γιάννης Κακαρής, Ελένη Κωνσταντίνου

Μας έχεις Like στο Facebook ;