Σκοταδισμός «σκοτώνει» την Τέχνη

Σάλος με την απαγόρευση της παράστασης Cock στη Σωτήρα

Tην αντίδραση όχι μόνο της καλλιτεχνικής κοινότητας, αλλά μεγάλης μερίδας των πολιτών της κυπριακής κοινωνίας προκάλεσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας να απαγορεύσει την παράσταση του ΘΟΚ, Cock, η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες.

Οι όποιες δικαιολογίες για απαγόρευση φαίνεται ότι δεν πείθουν, με τους λόγους να εξαντλούνται στην ομοφοβία και το σκοταδισμό που δυστυχώς καλά κρατούν… Συγκεκριμένα ως απόφαση να απαγορευθεί το έργο προβλήθηκε το γεγονός ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις και ίσως πρόκληση επεισοδίων, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται από τον ΘΟΚ μια έμμεση λογοκρισία και παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από έναν φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πάντως ο καλλιτεχνικός διευθυντής ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης, διευκρίνισε ότι ο ΘΟΚ θα εξετάσει με τους νομικούς του συμβούλους αν μπορεί να κινηθεί νομικά σχετικά με την ακύρωση της παράστασης.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα ηθικό ή πρόκλησης στην παράσταση για την οποία μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση. Τόνισε ότι ο Οργανισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της παράστασης στην περιοχή Αμμοχώστου. Ήδη το Δ.Σ. Δερύνειας είναι θετικό για να δοθεί εκεί η παράσταση.

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το έργο, όπως επισημαίνει ο ΘΟΚ, πρόκειται για μια καλλιτεχνική παραγωγή υψηλού επιπέδου, η οποία θίγει με ευαισθησία και χιούμορ θέματα που αγγίζουν την κοινωνία και τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως αυτά της συντροφικότητας, του αυτοπροσδιορισμού, της ελευθερίας της βούλησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Ενώ η παράσταση έχει ήδη διανύσει μια επιτυχημένη διαδρομή στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, χωρίς οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σωτήρας, Γιώργος Τάκκας, όπως δήλωσε στον «Άστρα» ήθελε να αποτρέψει το ενδεχόμενο επεισοδίων στη Σωτήρα και γι’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέψει στον ΘΟΚ το ανέβασμα του έργου Cock.

Η απόφαση όπως είπε δεν σχετίζεται τόσο με το θεατρικό έργο, αλλά από έντονες αντιδράσεις που ακούστηκαν από άτομα και που είχαν ως στόχο να σαμποτάρουν την παράσταση. Την αντίθεση και λύπη του για την αναβολή της παράστασης εξέφρασε ο πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, Κώστας Γαβριηλίδης. Κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει το γεγονός αυτό ο κ. Γαβριηλίδης επεσήμανε ότι είναι λυπηρό γεγονός οι πραγματικοί λόγοι πίσω από την αναβολή που είναι η ομοφοβία και ο σκοταδισμός.

Η σωστή αντιμετώπιση, σημείωσε ο κ. Γαβριηλίδης, θα ήταν να γίνει η παράσταση με αστυνόμευση, ώστε να μην προκληθούν εντάσεις. Επίσης σχολιάζοντας το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Δήμου Σωτήρας που πήρε την απόφαση αποτελείται από συμβούλους των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε ότι τα κόμματα αυτά θα πρέπει όχι μόνο να τοποθετηθούν, αλλά και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Accept – ΛΟΑΤΙ συναντήθηκε με τους υποψήφιους Προέδρους που στηρίζονται και από τα συγκεκριμένα κόμματα, συνεπώς οι διακηρύξεις θα πρέπει να εφαρμόζονται και στην πράξη.

Να σημειώσουμε πως με ανακοίνωσή του ήδη το ΑΚΕΛ Σωτήρας το οποίο δεν συμμετέχει με εκπρόσωπο στο Δ.Σ. εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την απόφαση επισημαίνοντας πως αυτή αφήνει εκτεθειμένο το δήμο σε ολόκληρη την Κύπρο, που δικαιολογημένα διερωτάται σε ποιον αιώνα ζούμε.

Ελένη Κωνσταντίνου