ΣΚΤ: Έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 18 Ιουνίου

289

Για ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα διά απόφασης του μετόχου (ΥΠΟΙΚ)

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στη Συνεργατική αφού μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει οριστική κατάληξη επί της συμφωνίας με την Ελληνική, ενώ προγραμματίζεται έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΚΤ (το 99% των μετοχών βρίσκεται κάτω από τη διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών) για τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, για ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την έναρξη των εργασιών για απορρόφηση του καλού κομματιού της Συνεργατικής από την Ελληνική, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας από τη Δευτέρα 11 Ιουνίου οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών έχουν καταλήξει όσον αφορά το βασικό μέρος της συμφωνίας και τα θέματα τα οποία έχουν απομείνει αφορούν κυρίως νομικά και διαδικαστικά ζητήματα καθώς και θέματα προσωπικού και υποδομών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Protection Scheme), μέσω του οποίου το κράτος θα παραχωρήσει εγγυήσεις προς την Ελληνική για συγκεκριμένο μέρους του χαρτοφυλακίου το οποίο θα αναλάβει, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα αναλάβει ουσιαστικά το ρίσκο της συναλλαγής.

Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, το κράτος ενδέχεται να παραχωρήσει και ομόλογο προς την Ελληνική, καθώς και ένα ποσό σε μετρητά.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενόψει της τελικής συμφωνίας η οποία θα συνομολογηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πυρ ομαδόν από κόμματα

Στο μεταξύ τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν εκ νέου χθες δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της ΣΚΤ τα τελευταία πέντε χρόνια. Μάλιστα το ΑΚΕΛ, διά του Γιώργου Λουκαΐδη, υπέδειξε ότι Ελεγκτική Υπηρεσία και η Γενική Εισαγγελία θα πρέπει να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη διερεύνηση «για τις όποιες ευθύνες, πέραν των πολιτικών», ενώ ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη έθεσαν σειρά ερωτημάτων.

Τα κόμματα έκαναν λόγο για ξεπούλημα. Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επιχείρησε να δικαιολογήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις για κρατικοποίηση της ΣΚΤ λήφθηκαν το 2012.

Πήρε όμως απάντηση από το ΑΚΕΛ, το οποίο του υπέδειξε ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού είναι αυταπόδεικτες», αφού από τον Οκτώβριο του 2013 είχε την ευθύνη να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία καθώς και τους εργαζόμενους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου 

Σχέδιο αποχώρησης για 900 – 1.000 εργαζόμενους

Σχέδιο αποχώρησης το οποίο θα απευθύνεται σε 900 – 1.000 εργαζομένους προτίθεται να ανακοινώσει η Συνεργατική, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ελληνική. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, από τους 2.665 εργαζόμενους στη ΣΚΤ περίπου 1.100 θα μεταφερθούν στην Ελληνική.

Επίσης 250 άτομα θα μεταφερθούν στον Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ο οποίος θα συσταθεί μετά τον τερματισμό των εργασιών της ΣΚΤ, ενώ άλλοι 100 θα μεταφερθούν στην Altamira, όπου βρίσκονται ήδη σε απόσπαση ακόμη 350 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 900 άτομα θα δουν την πόρτα εξόδου.

Όπως πληροφορούμαστε, το σχέδιο το οποίο ετοίμασε η ΣΚΤ ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και προνοεί ότι η μέγιστη αποζημίωση προς τον κάθε εργαζόμενο θα είναι 100 χιλ. ευρώ.

Ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό από τις συντεχνίες, οι οποίες πιέσουν για διασφάλιση των εργαζομένων.

Οι συντεχνίες (ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ) θα έχουν αύριο Πέμπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου θα ζητήσουν διασφάλιση των εργαζομένων στη βάση και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.