«Σκύλοι που γλυκάθηκαν στο κρέας»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

«Οι σκύλοι που γλυκάθηκαν στο κρέας, δεν µπορούν να φυλάνε το κοπάδι». Με την ίδια λογική σήµερα η Βουλή δεν µπορεί να έχει εµπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις τράπεζες, ότι θα ξεκινήσουν επιτέλους να αντιµετωπίζουν µε ανθρώπινο πρόσωπο τους δανειολήπτες. Η φράση του Ιωάννη του Χρυσοστόµου ταιριάζει γάντι µε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Η προσπάθεια της Βουλής για αλλαγή του πλαισίου των εκποιήσεων σχετίζεται κατά πρώτο λόγο µε την έλλειψη εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα ως την αρµόδια Αρχή για την εποπτεία των τραπεζών και τις ίδιες τράπεζες. Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε το 2015 ότι οι τράπεζες διασώθηκαν και ότι η εργαλειοθήκη των τραπεζών για να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι πλήρης. Μάλιστα τότε υποσχέθηκε ότι θα έφερνε σχέδιο για προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

Παρά ταύτα το 2018 επανήλθε µε νέα δρακόντεια µέτρα εναντίον του συνόλου των δανειοληπτών, χωρίς κανένα διαχωρισµό µεταξύ των στρατηγικών κακοπληρωτών και αυτών που αντιµετωπίζουν προβλήµατα, ενώ τέσσερα χρόνια µετά δεν έχει κατατεθεί απολύτως κανένα σχέδιο για προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Αντίθετα, φρόντισε να αφήσει εκτός του σχεδίου Εστία τους ευάλωτους δανειολήπτες, ενώ συµπεριέλαβε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι οποίοι αντί να κυνηγηθούν, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, θα παίρνουν πλέον επιδότηση από το κράτος, το οποίο µε τη σειρά του θα µαζεύει τα χρήµατα από τους φόρους τους οποίους θα πληρώνουν όσοι δυσκολεύονται αλλά εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και από αυτούς που θα χάσουν τα σπίτια τους. ∆ηλαδή, µε το σχέδιο της κυβέρνησης, οι πιο πάνω θα κινδυνεύσουν να µείνουν άστεγοι και θα κληθούν να πληρώσουν από πάνω για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Την ίδια ώρα δεν µπορούν να πιστωθούν µε εµπιστοσύνη ούτε η Κεντρική Τράπεζα ούτε οι τράπεζες. Σύµφωνα µε παραδοχή της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας τα τελευταία τέσσερα χρόνια στάλθηκαν επιστολές για εκποίηση 10.434 ακινήτων, εκ των οποίων πέραν του 40% στάλθηκαν τους πρώτους µήνες µετά την αλλαγή του πλαισίου των εκποιήσεων τον Ιούλιο του 2018.

∆ηλαδή µόλις οι τράπεζες βρήκαν την ευκαιρία, ξεκίνησαν να στέλνουν αβέρτα επιστολές για εκποιήσεις. Επίσης, οι σύνδεσµοι δανειοληπτών έβγαλε η γλώσσα τους µαλλιά τα τελευταία χρόνια ότι δεν εφαρµόζεται ο Κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Η Βουλή δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιµένει στην αλλαγή του πλαισίου των εκποιήσεων. «Οι σκύλοι που γλυκάθηκαν στο κρέας, δεν µπορούν (πλέον) να φυλάνε το κοπάδι».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy