Σοκ για τους βέρους… δημοκράτες!

Του
Τάσου Περδίου

 

 

Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ:

«Τα όσα έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο μια ισχυρής δημοκρατίας, όπως των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, προκαλούν παγκόσμιο σοκ. Τα βίαια γεγονότα που σκοπό είχαν τη διακοπή της ομαλής μετάβασης της εξουσίας, σύμφωνα με τη βούληση του αμερικανικού λαού, είναι καταδικαστέα.

Την ίδια ώρα, αυτά τα βίαια και θλιβερά γεγονότα αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή για όλες τις δημοκρατίες του κόσμου, της δικής μας μη εξαιρουμένης.

Οι κίνδυνοι του λαϊκισμού και του διχασμού ελλοχεύουν και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ολιστικά με απώτερο σκοπό τη διαφύλαξη και εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών σε ένα κράτος».

Αυτά τα εύηχα, από μια παράταξη στο παλμαρέ της οποίας υπάρχει τόση ανοχή στη Δημοκρατία που βρίσκεις… κλέη που αρχίζουν από τη στέγαση και την απόδοση τιμών σε αρχιπραξικοπηματίες μέχρι το κόψιμο σατιρικών εκπομπών από την τηλεόραση επειδή έτσι τους αρέσει. Καταδικάζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο, αλλά τιμούν αυτούς που έκαψαν το Προεδρικό Μέγαρο!

Το κόμμα το οποίο μέχρι σήμερα δαφνοστεφανώνει τον άνθρωπο ο οποίος οργάνωσε την κατάλυση της δημοκρατίας με ένα πραξικόπημα το οποίο δεν έμεινε μάλιστα μισοτελειωμένο, κλαίει και οδύρεται για τη διατάραξη της δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, αδυνατώντας να αποτινάξουν τον πραγματικό εαυτό τους, ερμήνευσαν όλα τα εκπληκτικά που είδαμε στην Αμερική, ως διχασμό και φαινόμενα από τα οποία κινδυνεύει και η δική μας Δημοκρατία. Όπερ μεθερμηνευόμενο, ανάμεσα σε έναν όχλο βλαμμένων και ψυχικά ανισόρροπων ακροδεξιών, παρακινημένων από έναν όμοιό τους και στους υπόλοιπους, υπάρχει διχασμός. Δηλαδή δύο πλευρές με ίσες ευθύνες. Αυτό θέλει να πει ο ποιητής; Αυτό λέει εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια ο ποιητής παρέχοντας πολιτική στέγη και κάλυψη σε έναν όχλο βλαμμένων και ψυχικά ανισόρροπων παρακινημένων, από έναν όμοιό τους, οι οποίοι κατέλυσαν τη Δημοκρατία.

Την ώρα που βγαίνουν και καταδικάζουν την ακροδεξιά βία στην Αμερική και καμώνονται για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών, τα έχουν κάνει πλακάκια με τους νοσταλγούς του Χίτλερ στον τόπο μας. Είναι και με τους δημοκράτες και με τους νεοναζί. Και εναντίον της βίας και μαζί με το παράρτημα μιας εγκληματικής οργάνωσης δολοφόνων που βρίσκονται στη φυλακή.

Πόση ανοχή δείχνει το κυβερνών κόμμα στη Δημοκρατία για να αντλεί νομιμοποίηση και να καμώνεται ότι ανησυχεί για τα γεγονότα στις ΗΠΑ;  Αν μη τι άλλο, σε ορισμένα ζητήματα έχουν αντιγράψει κατά γράμμα τις πρακτικές του Τραμπ. Ή μήπως το δημόσιο και ιδιωτικό bullying σ’ έναν καθηγητή τέχνης επειδή τόλμησε να γίνει “αιρετικός” για τα δικά τους γούστα, βρίθει σεβασμού στη Δημοκρατία; Καλούν σε σεβασμό στη Δημοκρατία οι άνθρωποι οι οποίοι διέταξαν το κόψιμο μιας σατιρικής εκπομπής από την κρατική τηλεόραση επειδή δεν τους καθόταν καλά στο στομάχι η σάτιρα. Δεν ανέχονται ούτε τη σάτιρα. Εκτός εάν τα καμώματα της υπουργού μας της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Τάξης και η επιστράτευση της Αστυνομίας επειδή η υπουργάρα δεν γούσταρε ένα σατιρικό λογαριασμό στο ίντερνετ, αποτελούν ωδή στη Δημοκρατία. Οπότε, πάμε πάσο…