Στα σκαριά αλλαγές για εκποιήσεις-εξπρές

 Πέντε αλλαγές προωθεί το Υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες

Πέντε αλλαγές για επίσπευση των εκποιήσεων, αλλά και μέτρα για διευκόλυνση της διαδικασίας πώλησης δανείων, επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η πρώτη αλλαγή αφορά την εισαγωγή του θεσμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στα πρότυπα της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Η εισήγηση κατατέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα ως μέτρο για επίσπευση της διαδικασίας των πλειστηριασμών, αλλά και για άσκηση μεγαλύτερης πίεσης προς τους δανειολήπτες.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τις παλιές υποθέσεις για τις οποίες υπήρχε απόφαση του δικαστηρίου πριν την αλλαγή της νομοθεσίας το 2014, αλλά για διαφόρους λόγους δεν εκτελέστηκε ποτέ.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες επιχείρησαν να τις εντάξουν στη νέα νομοθεσία η οποία είναι λιγότερο χρονοβόρα, ωστόσο αντιμετώπισαν νομικά προβλήματα με αποτέλεσμα ορισμένες υποθέσεις να πέσουν στο δικαστήριο.

Ενόψει αυτού οι τράπεζες κατέθεσαν εισήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις στη νομοθεσία, ώστε να διευθετηθεί και αυτό το ζήτημα.

Η τρίτη αλλαγή αφορά την κατάργηση της επιστολής «Θ», η οποία αποστέλλεται στην αρχή της διαδικασίας και αναφέρεται στα δικαιώματα του δανειολήπτη να ζητήσει αναδιάρθρωση ή/και να προσφύγει στο δικαστήριο αμφισβητώντας το ποσό που απαιτεί η τράπεζα.

Η τέταρτη αλλαγή αφορά το δικαίωμα του δανειολήπτη, καθώς και άλλων μερών που ενδεχομένως να επηρεάζονται (κάτοχοι απαιτήσεων, επιβαρύνσεων ή δικαιωμάτων πληρωμής), να υποβάλουν ένσταση για την πώληση του ακινήτου.

Σήμερα η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον δανειολήπτη καθώς και οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο πρόσωπο να υποβάλουν ένσταση εντός 30 ημερών από την πώληση του ακινήτου, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργείται εμπλοκή.

Η αλλαγή η οποία εξετάζεται είναι η διαδικασία να μπορεί να ανασταλεί μόνο με απόφαση του δικαστηρίου.

Η πέμπτη αλλαγή αφορά γενικά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διάφορες ειδοποιήσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν εντοπίζονται τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά εκτός από τους δανειολήπτες και τους εγγυητές, οι οποίοι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία επίσης πρέπει να ενημερώνονται για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας.

Η αλλαγή η οποία εξετάζεται είναι η απλοποίηση της διαδικασίας μέσα από εναλλακτικές μορφές ειδοποίησης, στις περιπτώσεις που τεκμηριωμένα δεν μπορούν να εντοπιστούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Τιτλοποιήσεις δανείων

Πέρα από τις αλλαγές οι οποίες αφορούν τις εκποιήσεις, το Υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα και τα πιστωτικά ιδρύματα επεξεργάζονται μέτρα για τη διευκόλυνση της πώλησης δανείων.

Τα μέτρα σχετίζονται και με τη δημιουργία φορέα, ο οποίος θα αγοράζει δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι αλλαγές οι οποίες εξετάζονται αφορούν προώθηση νομοθετικού πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις δανείων, την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στο Κτηματολόγιο με τις κοινές υποθήκες για πέραν του ενός δανείου και τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Το θέμα με τις τιτλοποιήσεις δανείων συζητήθηκε ξανά στη Βουλή, ωστόσο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς κομμάτων, αφού η διαδικασία παραπέμπει στην πρακτική η οποία εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ και η οποία οδήγησε στην κρίση του 2008.

Εάν περάσει η συγκεκριμένη νομοθεσία, η Κύπρος θα είναι… πρωτοπόρα στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, αφού η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών μόλις πρόσφατα (Παρασκευή 20 Απριλίου) ξεκίνησε τη δημόσια διαβούλευση για τα κριτήρια τιτλοποίησης δανείων. 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Στη μέγγενη δάνεια ύψους 20,6 δισ. ευρώ, τα μισά απειλούνται άμεσα με εκποίηση

Οι αλλαγές οι οποίες προωθούνται επηρεάζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 20,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θεωρούνται τερματισμένα και απειλούνται άμεσα με εκποίηση.

Σημειώνεται ότι στα πιο πάνω περιλαμβάνονται δάνεια ύψους 8,5 δισ. ευρώ, τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης στο παρελθόν, αλλά παραμένουν στα μη εξυπηρετούμενα, λόγω των εποπτικών απαιτήσεων. Επίσης έχουν γίνει προβλέψεις συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 46,8% επί του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στα νοικοκυριά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ. Από αυτά 4 δισ. ευρώ βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση και ενδεχομένως να περάσουν στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων δανείων στους επόμενους μήνες.

Ωστόσο άλλα 5 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων πολλά έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία του δανειολήπτη, θεωρούνται τερματισμένα και απειλούνται άμεσα με εκποίηση. Για τα πιο πάνω δάνεια έχουν γίνει προβλέψεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 43,3% επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης στις επιχειρήσεις υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 4 δισ. ευρώ βρίσκονται κάτω από αναδιάρθρωση.

Για τα δάνεια των επιχειρήσεων οι τράπεζες έχουν περιλάβει στα βιβλία τους προβλέψεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ (51,1%), κάτι που αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαχείριση του προβλήματος.

Από την άλλη και εδώ υπάρχουν δάνεια (κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων) που έχουν ως υποθήκη την κύρια κατοικία του δανειολήπτη ή/και την επαγγελματική του στέγη.

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy