Στενεύει ο κλοιός με τα μέτρα

204

Απαγόρευση συνάξεων εκτός οικίας και κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ

 

Αυστηρότερα μέτρα στις διακινήσεις, κλείσιμο καταστημάτων λιανικού εμπορίου τις Κυριακές, αλλά και διπλασιασμό του προστίμου από 150 σε 300 ευρώ, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με τα νέα δεδομένα να εφαρμόζονται από σήμερα στις έξι το πρωί. Συγκεκριμένα απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμένοντων προσώπων, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ιωάννου είπε πως ο έλεγχος θα γίνεται δειγματοληπτικά τόσο από τους παρατηρητές της γειτονιάς όσο και από την Αστυνομία. Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9:00 μ.μ. μέχρι τις 6:00 π.μ. όλες τις μέρες πλην όσων κατέχουν το έντυπο βεβαίωσης κυκλοφορίας εργαζομένου.
Η όποια κατ’ εξαίρεση μετακίνηση του όποιου προσώπου (έντυπο Β ή SMS) μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο μία φορά τη μέρα. Το έντυπο Β θα αξιοποιείται μόνο από πολίτες άνω των 65 ετών. Όλοι οι υπόλοιποι θα στέλνουν SMS. Πλέον βέβαια η μπάλα ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες και θα πρέπει να φροντίσουν ως προς το πώς θα γίνεται αποτελεσματικά ο έλεγχος πέραν της όποιας ατομικής ευθύνης και δεδομένου του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των πολιτών μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (υπεραγορές, παντοπωλεία, mini market, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες) θα παραμένουν κλειστές την Κυριακή. Αλλά θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης. Ο αριθμός προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με ταξί, ιδιωτικά ή/και άλλα οχήματα δεν θα υπερβαίνει τα τρία άτομα.

Αύξηση της ποινής του εξώδικου στα 300 ευρώ. Αναστέλλεται η λειτουργία τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, υπηρεσιών εξυπηρέτησης αεροσκαφών, εξαιρουμένων αυτών που αφορούν την εξυπηρέτηση των πτήσεων που κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται από τον Υπουργό Μεταφορών, και των πτήσεων που αφορούν τη μεταφορά εμπορευμάτων. Θα γίνουν συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για έκδοση πιστωτικών καρτών στους δικαιούχους με βάση τις καταθέσεις τους και τρόποι προστασίας των πελατών που προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές. Επιπλέον το Υπουργείο Υγείας μελετά το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής κατ’ οίκον επιτήρησης για όσους έχουν τεθεί σε υποχρεωτικό περιορισμό μετά από θετικές εξετάσεις στον κορονοϊό. Θα χρησιμοποιείται βραχιολάκι αντίστοιχο με εκείνο των φυλακισμένων. Κάθετη αύξηση ελέγχων στα οδοφράγματα.

Δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικό εξέτασης του κορονοϊού θα έχουν όσοι: • Έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, μαζί με τα πρόσωπα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση ή τη νοσηλεία τους, χρειάζεται όμως βεβαίωση από τις κατά τόπους διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Είναι φοιτητές που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» σε σχέση με τον κορονοϊό και θα πρέπει να κατέχουν ειδική βεβαίωση που θα εκδίδεται μόνο κατόπιν αξιολόγησης των προαπαιτούμενων ιατρικών πιστοποιητικών από τριμελές Ιατροσυμβούλιο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο cyma@pis.cyma.org.cy. Εάν χρειαστεί θα ναυλωθούν ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία οι πιο πάνω επιβάτες.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.