Στη χλιδή, αλλά δεν έχουν φορολογικό εισόδημα!Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Δεν θα μπορούσε η Κύπρος να έμενε εκτός του σκανδάλου των εγγράφων του Παναμά.

Αποδεικνύεται ότι η φοροαποφυγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μη λαμβάνονται μέτρα για αντιμετώπιση ή πάταξή της.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο θα πρέπει να επανεξεταστεί η ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και οι μηχανισμοί εφαρμογής της ώστε να κλείσουν «παραθυράκια», τα οποία εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι για να μην καταβάλουν τους φόρους τους.

Είναι κρυφό μυστικό ότι εκατοντάδες Κύπριοι που κατέχουν τον πλούτο και ζουν στη χλιδή και στην καλοπέραση δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Αντίθετα, το φορολογικό μας σύστημα κυνηγά κυρίως τους μισθωτούς, οι οποίοι καταβάλλουν μηνιαία τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ονόματα Κύπριων φοροφυγάδων εντοπίστηκαν και στη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φόρου Εισοδήματος έχουν συγκεντρωθεί 490 προφίλ συνδεδεμένων με την Κύπρο νομικών ή φυσικών προσώπων από τα οποία τα 403 προφίλ αφορούν 361 λογαριασμούς, που φτάνουν μέχρι τα 827 εκ. ευρώ. Μετά από πολλές καθυστερήσεις και μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί μόνο φόροι σε 88 περιπτώσεις για το 2003, ύψους περίπου 35 εκ. ευρώ. Συνεπώς, υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την πλήρη διερεύνηση και είναι καλά να εξευρεθεί τρόπος να γνωστοποιηθούν και τα ονόματα Κυπρίων της περιβόητης αυτής λίστας Λαγκάρντ.

Ο Φόρος Εισοδήματος όσο σκάβει τα θέματα της φοροδιαφυγής και όσο περισσότερο διερευνά, τόσο περισσότερους φοροφυγάδες εντοπίζει. Να τεθούν προτεραιότητες και η εκστρατεία να είναι συνεχής για τα άτομα που συγκαταλέγονται στον κατάλογο του λεγόμενου «αυξημένου κινδύνου». Μιλάμε για δεκάδες αυτοεργοδοτούμενους, οι οποίοι συνειδητά δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Μιλάμε για άτομα, τα οποία είτε μπορεί να μην έχουν φορολογικό φάκελο είτε να είναι οι ίδιοι υπάλληλοι στις εταιρείες τους και δηλώνουν αφορολόγητο μισθό και μέσω λογιστικών και ελεγκτικών γραφείων να αποκρύβουν τα κέρδη των εταιρειών τους και να δείχνουν ζημιές, ενώ η κοινωνία «βουίζει» και γνωρίζει ότι πρόκειται για ευυπόληπτους πολίτες που διαθέτουν παραθαλάσσιες επαύλεις και εξοχικά, πολυτελή οχήματα και κότερα, κινητή και ακίνητη περιουσία στην Κύπρο και στο εξωτερικό, εκατομμυρίων ευρώ. Διερωτόμαστε γιατί όλοι αυτοί δεν βρίσκονται σε συστηματική και όχι περιοδική βάση στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών, αλλά αφήνονται ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν και αυτό γίνεται σε βάρος των χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.