Στη Νέα Υόρκη το κέντρο βάρους του Κυπριακού

176

Ο ΓΓ θα επαναλάβει το μήνυμά του ότι επείγει η συμφωνία στους όρους αναφοράς

Στη Νέα Υόρκη και στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταφέρεται το κέντρο βάρους του Κυπριακού από αύριο Δευτέρα, με συγκρατημένη την αισιοδοξία για αναθέρμανση της διαδικασίας και της όποιας προοπτικής.

Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες μέρες, ο ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε μήνυμα για συμφωνία στους όρους αναφοράς, ταχέως, εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσουν να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, οι οποίες αυτή τη φορά να είναι διαφορετικές από το παρελθόν.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε απάντηση ερώτησης του ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της έναρξης της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έστειλε το μήνυμα σε όλα τα μέρη ότι «είναι πολύ σημαντικό να έλθουν ταχέως σε συμφωνία στους όρους αναφοράς για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αυτή τη φορά να είναι διαφορετικές από το παρελθόν. Αυτό είναι το μήνυμά μου σ’ όλους τους ηγέτες που θα συναντήσω. Είναι καιρός να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στους όρους αναφοράς, στη βάση του έργου που έγινε, κυρίως στο Κραν Μοντανά. Γιατί πιστεύω σθεναρά ότι η πολιτική διαδικασία χρειάζεται να επανεκκινήσει», είπε χαρακτηριστικά. Ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε και για «ανυπομονησία, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πρόοδος» και ότι «υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να καταλάβουν τα μέρη ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, τουλάχιστον στους όρους αναφοράς».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Νέα Υόρκη, με ενδιάμεσο σταθμό το Λονδίνο, όπου είχε επαφές και συναντήσεις με την ηγεσία και μέλη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, τους οποίους θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα αναχωρήσει από το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη, σήμερα Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση και με τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ θα συναντηθεί με την ηγεσία και τα μέλη της κυπριακής ομογένειας, καθώς και με αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις.

Αύριο Δευτέρα, και τις επόμενες ημέρες, όπως έχει ανακοινωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με χρονική σειρά, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC, τον Πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεβ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ και τον Πρωθυπουργό της Ινδίας.

Η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα έχει σειρά δικών του επαφών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 29 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, για το Κυπριακό συζήτησαν προχθές, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Στεφάν Ντουζουρίκ, ο ΓΓ επαναβεβαίωσε τα σημεία που ανέφερε στη δημοσιογραφική διάσκεψη. «Θα έχει συναντήσεις στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, στις οποίες το Κυπριακό θα εγερθεί. Ο στόχος του, η φιλοδοξία του ΓΓ, είναι να βοηθήσει να δημιουργηθούν συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν στην έναρξη των συνομιλιών και προσβλέπει σε συνάντηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Ορατός χρονικός ορίζοντας

Οι πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Άστρα» από τη Νέα Υόρκη, αναφέρουν ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να επαναλάβει στις δύο πλευρές, όπως και στη δήλωση της περασμένης Τετάρτης, ότι υπάρχουν πολλοί βάσιμοι λόγοι για να κατανοήσουν τα μέρη πως πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έστω στους όρους αναφοράς.

Ο κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να επαναλάβει στους δύο συνομιλητές του, όπως και στις δύο εκθέσεις για την ανανέωση των καλών Υπηρεσιών, πως θα πρέπει να συμφωνηθεί ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν εντός ενός ορατού χρονικού ορίζοντα.

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, θα συναντηθεί με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Επί του παρόντος φαίνεται ότι η κ. Λουτ δεν θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Τ/κ ηγέτη λόγω του ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρόν στάδιο ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει σκοπό να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση, καθώς επιθυμεί να ακούσει από τους δύο συνομιλητές τι έχουν να του πουν.