Στην πράξη θα φανεί

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Ένα πολύ σημαντικό βήμα σε σχέση με την πορεία του Γενικού Συστήματος Υγείας έγινε χθες με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων. Πλέον έχει μπει η βάση ώστε να μπορέσουν να αποφασίσουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να επιλέξουν εάν θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ ή όχι. Την ίδια ώρα όμως πέραν από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία θα αποφασίσουν τη δική τους πορεία και αναλόγως θα πράξουν, σημείο αναφοράς αποτελούν και τα δημόσια νοσηλευτήρια και η ετοιμότητά τους ενόψει της 1ης Ιουνίου, ημέρας που θα μπει σε εφαρμογή η β’ φάση του ΓεΣΥ η οποία καλύπτει και την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία. Χθες, μάλιστα, οπόταν και έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο αρμόδιος υπουργός ερωτήθηκε σχετικά εάν τα δημόσια νοσηλευτήρια θα είναι έτοιμα μέχρι την 1η Ιουνίου να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις σε περιβάλλον ΓεΣΥ, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που θα κληθούν να διαδραματίσουν.

«Θεωρώ ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει και θα είναι ανταγωνιστικά την 1η Ιουνίου. Το ΔΣ του ΟΚΥπΥ λαμβάνει τα μέτρα του, έχει επιχειρησιακό πλάνο και ο στόχος είναι να είναι ανταγωνιστικά», απάντησε μεταξύ άλλων.

Είναι γεγονός ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, όμως παραμένει το ερώτημα εάν θα το καταφέρουν αυτό.

Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ χρονικός ορίζοντας για την πλήρη αυτονόμηση είναι το 2024. Όμως θα πρέπει να αντέξουν μέχρι τότε τα δημόσια νοσηλευτήρια, θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά που αναμένονται έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το ΓεΣΥ σε πλήρη αρμονία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η αλήθεια είναι πως υπήρξε καθυστέρηση. Άλλωστε γι’ αυτό είναι που μεσολάβησε και ο αρμόδιος υπουργός ώστε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου ΟΚΥπΥ και συντεχνίες των ιατρών. Υπάρχει, λοιπόν, αναμονή σε σχέση με τα κίνητρα που θα δοθούν. Ήδη με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχει αυξηθεί η φυγή ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται άλλα πολλά προβλήματα. Προβλήματα τα οποία έχουν οδηγήσει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες αλλά και ιατρούς σε διαμαρτυρίες. Ιδιαίτερα ανησυχητική η κραυγή αγωνίας από πλευράς των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, ότι φθάσαμε στο σημείο να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Είναι γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη κλινών, όπως είναι γεγονός ότι χρειάζονται ατελείωτες ώρες για να μπορεί κάποιος να εξυπηρετηθεί στα ΤΑΕΠ. Άλλωστε τα ζητήματα αυτά τα θέτουν και οι ίδιοι οι ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όπως θα ήθελαν. Μπορεί, λοιπόν, να διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, όπως λένε και οι αρμόδιοι, όμως θα πρέπει να ληφθούν και τέτοια μέτρα που να αποδώσουν προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy