Στήριξη η αµφισβήτηση της κυριαρχίας µας;

24

Της Νίκης Κουλέρµου

«Μακάρι να είχαµε από την αντιπολίτευση της Κύπρου την ίδια στήριξη που έχουµε από τους εταίρους µας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό είναι το νέο γλειφιτζούρι του ∆ΗΣΥ, µε το οποίο δηλητηριάζει την ενότητα που κατά τα άλλα επαγγέλλεται, ξιφουλκώντας κατά του ΑΚΕΛ µε ύφος και ήθος που θυµίζει προπραξικοπηµατική περίοδο!
Το αυτοχρισθέν «σύγχρονο ευρωπαϊκό κόµµα» αλληθωρίζει, προφανώς, βλέποντας στήριξη από τους εταίρους µας στην ΕΕ παρά από την αντιπολίτευση!

Εύκολα και επιτηδευµένα προσπερνά τη στήριξη που πήρε ο κ. Αναστασιάδης από το ΑΚΕΛ την πρώτη πενταετία στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης. Το ΑΚΕΛ στήριξε την προσπάθεια βάζοντας την πατρίδα πάνω από το κόµµα και µόνο όσοι δεν ζούσαν στην Κύπρο δεν το αναγνωρίζουν. Ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που είχε το ΑΚΕΛ και ανεξάρτητα από το ότι ο ∆ΗΣΥ δεν συµπεριφέρθηκε το ίδιο έντιµα απέναντι στον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ όταν διαχειρίζονταν το Κυπριακό.

Αντίθετα, ο ∆ΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης τραβούσαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Χριστόφια, παρόλο που στη συνέχεια «πάτησαν» πάνω στις συγκλίσεις που είχε πετύχει µε τον κ. Ταλάτ για να επιτευχθούν και άλλες συγκλίσεις και να φθάσουν οι Αναστασιάδης-Ακιντζί µέχρι και το Κραν Μοντανά.

Ο ∆ΗΣΥ δεν βλέπει τη στήριξη που έδωσε το ΑΚΕΛ και όταν ακόµα ο κ. Αναστασιάδης «πατούσε σε δύο βάρκες» µέχρι να φθάσει στο περίφηµο ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014 για να επαναρχίσουν οι συνοµιλίες. Με τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ θωρακίστηκε η διαπραγµατευτική θέση της ε/κ πλευράς και αυτή είναι η µεγαλύτερη απόδειξη του πατριωτισµού αλλά και της συνέπειας του ΑΚΕΛ στον στόχο λύσης ∆∆Ο.

Το ΑΚΕΛ άσκησε και ασκεί κριτική από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και εντεύθεν, γιατί ακριβώς ο ∆ΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης έθεσαν την καρέκλα, την εξουσία και το κόµµα τους πάνω από την πατρίδα! Το δικαιώνουν οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Η κριτική του στάση ωστόσο δεν σηµαίνει και αλλαγή στις θέσεις του όπως συµβαίνει µε τον ίδιο τον Πρόεδρο και τις παλινδροµήσεις του, που οδήγησαν το Κυπριακό σε µια επικίνδυνη στασιµότητα όπως σήµερα τη βιώνουµε.

Αντί λοιπόν να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να διερωτηθούν πώς φθάσαµε ως εδώ, µιλούν για τη στήριξη των εταίρων µας… Μα τι ονοµάζουν στήριξη; Τη µη στήριξη των απαιτήσεων του κ. Αναστασιάδη για κυρώσεις παρά µόνο από τέσσερις ηγέτες εντός του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συµβουλίου;

Ή τη στήριξη των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, δύο µονίµων µελών του Σ. Ασφαλείας; Μα οι δύο χώρες αµφισβητούν την κυριαρχία µας! Την γκριζάρουν! Το µεν αµερικανικό ΥΠΕΞ µίλησε για περιοχή που «διεκδικεί» η Κυπριακή ∆ηµοκρατία, το δε βρετανικό ΥΠΕΞ µίλησε για περιοχή µε κυριαρχία «υπό αµφισβήτηση»! Αν αυτά λέγονται στήριξη προς την κυριαρχία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας την ώρα που αυτή παραβιάζεται από το το τουρκικό γεωτρύπανο, τότε αλίµονο! ∆εν έχουµε σωτηρία µε τον ∆ΗΣΥ στο πηδάλιο του κράτους!