Στηρίζουμε τις καθαρίστριες και τους καθαριστές γιατί το αξίζουνΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Έχουμε αναφερθεί στους επαγγελματίες υγείας και την υπερπροσπάθεια που έκαναν για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός. Έχει γίνει επίσης αναφορά και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες συνέβαλαν στο να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Υπάρχει, όμως και μια ομάδα εργαζομένων που αξίζουν τα συγχαρητήριά μας, αλλά κανείς δεν την έχει αναφέρει. Είναι οι αφανείς ήρωες που πολλές φορές η κοινωνία προσπερνά και μάλιστα υποτιμητικά. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κι αυτοί στην πρώτη γραμμή με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Είναι οι καθαρίστριες των Γενικών Νοσοκομείων. Οι καθαρίστριες στον δημόσιο τομέα και στους ημικρατικούς οργανισμούς. Οι καθαρίστριες των σχολείων. Οι καθαρίστριες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι οι άνθρωποι που μαζεύουν από πατώματα, γραφεία και καλάθους τα γάντια και τις μάσκες, τα χαρτιά και τα σκουπίδια. Είναι οι άνθρωποι που καθαρίζουν χώρους και γραφεία και απολυμαίνουν καθημερινά. Είναι οι άνθρωποι που καθαρίζουν τους δρόμους, τις λεωφόρους και τις πλατείες.

Οι καθαρίστριες έχουν εργαστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα σκληρά, όπως πάντα βέβαια.

Οι επιδημιολόγοι επικαλούνται συνεχώς την ανάγκη να διασφαλιστούν συνθήκες ατομικής και δημόσιας υγιεινής. Σημαντικό ρόλο λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση διαδραματίζουν οι καθαρίστριες που αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας. Δεν αρκούν βέβαια οι έπαινοι, αλλά χρειάζονται έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη γι’ αυτό που καθημερινά κάνουν. Είναι οι εργαζόμενοι σε χειρωνακτική εργασία που βάζουν τα χέρια τους εκεί που εμείς λερώνουμε για να καθαρίσουν.

Είναι οι εργαζόμενοι που τους αντιμετωπίζουμε πολλές φορές μειονεκτικά και μπορεί να περνάμε από δίπλα τους και ούτε ένα καλημέρα δεν τους λέμε… Είναι οι εργαζόμενοι με τις πιο χαμηλές αμοιβές, όπου κυρίως στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζουν άγρια εκμετάλλευση, αφού εργοδοτούνται με εξευτελιστικούς μισθούς και χωρίς να τους δίνονται τα βασικά εργατικά ωφελήματα.

Ας αφήσουμε λοιπόν την υπεροψία και την αλαζονεία μας απέναντι σε αυτή την ομάδα εργαζομένων -καθαρίστριες και καθαριστές- και να τους στηρίξουμε όπως πραγματικά τους αξίζει για τα όσα σημαντικά και καθημερινά μας προσφέρουν για την ατομική και δημόσια υγεία.