Στις πόσες ψυχές αναγνωρίζεται το πρόβλημα;

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Την ταυτότητα του άνδρα που ξεψύχησε μόνος και αβοήθητος σε μια εγκαταλειμμένη οικία στη Λεμεσό, αναζητούν οι Αρχές.

Ακόμη ένας άστεγος που χάνει τη ζωή του και έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη μακάβρια λίστα που μας φανερώνει ότι είναι μόνο η αρχή του τι θα ακολουθήσει.

Μια είδηση που προς το παρόν συγκλονίζει και προβληματίζει, μέχρι να γίνει και αυτή συνήθεια και να περνά στους περισσότερους πλέον σαν κάτι το συνηθισμένο, κάτι το καθημερινό. Μια είδηση που θα ενοχλεί για λίγο την καθημερινότητα και ύστερα πάλι θα συνεχίζουμε από κει που έχουμε μείνει. Ιδιαίτερα όταν αυτές οι ζωές ανήκουν σε αλλοδαπούς. Ναι είναι αλήθεια, λιγότερο μας ενοχλεί όταν αυτοί είναι «ανώνυμοι», δεν είναι «γνωστοί» μας.

Θεωρούμε πως το πρόβλημα δεν μας ανήκει, δεν μας αφορά. Έτσι είμαστε μαθημένοι άλλωστε να συγκλονιζόμαστε για λίγο, να αγανακτούμε μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και την επομένη να κάνουμε delete και να προχωρούμε.

Αλήθεια πόσες ανθρώπινες ζωές θα πρέπει να χαθούν για να αποφασίσει η Πολιτεία αυτή ότι θα πρέπει να ανοίξει ένα Κέντρο για Άστεγους;

Στις πόσες ψυχές αρχίζει το πρόβλημα να είναι πρόβλημα για τους αρμόδιους; Και δεν είναι μόνο υποχρέωση της κυβέρνησης, είναι υποχρέωση και των Τοπικών Αρχών. Εκεί στη Λεμεσό πόσοι άστεγοι πρέπει να μη δουν το επόμενο ξημέρωμα για να λάβουν μέτρα οι δημοτικές Αρχές; Οι εικόνες αστέγων ή εξώσεων πολιτών από τα σπίτια τους πριν μερικά χρόνια ήταν «εισαγόμενες» και τις βλέπαμε μέσα από τους δέκτες των τηλεοράσεών μας. Σήμερα όμως είναι αλλιώς. Οι εικόνες από τους άστεγους πληθαίνουν. Άνθρωποι να κοιμούνται σε πάρκα, σε παγκάκια, στις παραλίες της Λεμεσού, της πόλης των πύργων και της ανάπτυξης και όχι μόνο. Άστεγοι δεν είναι πολίτες από τρίτες χώρες μόνο, όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι. Και ναι άστεγοι δεν είναι μόνο άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, εξαρτήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες κ.ά.), ψυχιατρικά προβλήματα και έλλειψη οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος που να τους στηρίζει, όπως λέει το προφίλ του Υπουργείου Εργασίας.

Άστεγοι υπάρχουν και ντόπιοι που βρέθηκαν χωρίς στέγη λόγω ανεργίας και λόγω αύξησης των ενοικίων που δεν μπορούν να καλύψουν. Άνδρες και γυναίκες που δεν έχουν πού να πάνε. Που δεν έχουν από τον ήλιο μοίρα όπως συνήθιζαν να λένε οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, οι οποίοι βιώνουν με τη σειρά τους πράματα και θάματα. Ακόμη και οι δυσκολίες της εποχής τους ήταν ευκολάκι μπροστά στις σημερινές προκλήσεις, την κατάντια των καιρών μας…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy