Στο έλεος ασυνείδητων η Λάρα

39

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Παραλία της Λάρας στην Πάφο. Ένα σαγηνευτικό τοπίο µε κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και επιβλητικούς βράχους. Μια από τις πιο ξακουστές παραλίες της Κύπρου λόγω της χρυσής αµµουδιάς, των περίεργων γεωλογικών µορφωµάτων, αλλά και του γεγονότος ότι η συγκεκριµένη παραλία αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους τόπους αναπαραγωγής των χελωνών. Μια περιοχή που προστατεύεται µε νόµους, καθώς απαγορεύεται η τοποθέτηση οµπρελών και κρεβατιών, η παραµονή κατά τη διάρκεια της νύχτας, το άναµµα φωτιάς και το ψάρεµα. ∆υστυχώς όµως κάποιοι έχουν αντίθετη άποψη. Αργά το βράδυ της Τετάρτης τέθηκε κακόβουλα πυρκαγιά στο δάσος της περιοχής της Λάρας, η οποία ευτυχώς κατασβέστηκε προτού επεκταθεί. Στο άκουσµα της είδησης, κάθε ευσυνείδητος πολίτης διερωτάται ποιος θα µπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, µετατρέποντας ένα ειδυλλιακό τοπίο, που αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες επισκέπτες, σε στάχτη.

Και να ήταν µόνο αυτό; Προ ηµερών έκανε το γύρο του διαδικτύου µια ακέφαλη χελώνα πεταµένη µαζί µε σωρούς σκουπιδιών στην παραλία. Η ακέφαλη χελώνα ανήκε στο είδος καρέτα- καρέτα που απειλείται µε εξαφάνιση. Ένα αποτρόπαιο και επιεικώς απαράδεκτο θέαµα σε ένα µαγευτικό τοπίο, το οποίο πρέπει να παραµείνει παρθένο µέρος της άγριας φύσης του Ακάµα, αλλά και να τύχει προστασίας τόσο από το κράτος όσο και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

∆υστυχώς όµως υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που στο βωµό της επιδειξιοµανίας πλησιάζουν τον κόλπο της Λάρας µε τα σκάφη τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των θαλάσσιων χελώνων. Ένα τέτοιο γεγονός ήµουν στη δυσάρεστη θέση να ζήσω από κοντά πέρσι τέτοια περίοδο, όταν ένα υπερπολυτελές σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 10 άτοµα ήταν σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά της Λάρας. Ευτυχώς οι αρµόδιοι φορείς ήταν σε επιφυλακή και το σκάφος, ο ιδιοκτήτης του οποίου ήθελε να κάνει τον «ωραίο» στους προσκεκληµένους του, αποµακρύνθηκε άµεσα. Είχε πλησιάσει τόσο κοντά και µε µια απάθεια -αλλά ταυτόχρονα και υπερηφάνεια- έδειχνε µε το δάκτυλο στους φίλους του το σηµείο που γεννούν τα αβγά τους οι χελώνες, αψηφώντας το γεγονός ότι µε την ενέργειά του έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους. Πόσο µάλλον κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που οι θηλυκές χελώνες ετοιµάζονται για ωοτοκία και είναι πιο εξασθενηµένες και πιο αδύναµες. Γι’ αυτό είναι πιο εύκολο να χάσουν τη ζωή τους από πνιγµό, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να χτυπηθούν από προπέλες σκαφών.

Τα κρούσµατα των τελευταίων ηµερών στη Λάρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι αρµόδιοι φορείς ενδεχοµένως θα πρέπει να αναλάβουν πιο δραστικά µέτρα, προκειµένου να αποτραπούν τέτοιου είδους ενέργειες. Αλλά κι ο καθένας από µας επιβάλλεται να σέβεται το περιβάλλον.