Στο έλεος των «οικονομικών παραγόντων»

Της Κάλιας Ανδρέου

 

Η πανδημία του κορονοϊού απέδειξε, ξεκάθαρα, την αποτυχία του ακραίου φιλελευθερισμού να αντιμετωπίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Όπως για παράδειγμα την ικανότητα ενός κράτους να στηρίξει τους πολίτες του για όσο χρειαστεί, ώστε να διασφαλίζεται πάνω από όλα η δημόσια υγεία.

Δύο μέρες πριν η κυβέρνηση αποφάσισε όπως λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες από την 21η Μαΐου. Οι αντιδράσεις της μεγαλύτερης μερίδας των πολιτών ήταν -σαφώς- αναπόφευκτες. Η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ξεκάθαρα μετατρέπει τα παιδιά σε πειραματόζωα ενός συστήματος ξοφλημένου, την ίδια ώρα που στην Αγγλία οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το άνοιγμα των σχολείων πιθανόν να προκαλέσει δεύτερο κύμα. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι απόψεις για το βαθμό που τα παιδιά είναι μεταδοτικά διίστανται.

Χθες ιατροί στη Βρετανία επιβεβαίωσαν τη σύνδεση της νόσου Καβασάκι με τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ανησυχία των υγειονομικών Αρχών Αγγλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ελβετίας, οι οποίες αναφέρθηκαν σε μια σπάνια σοβαρή λοίμωξη που εμφανίζεται σε παιδιά και ίσως αυτή να συνδέεται με τον νέο κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «επιστήμονες στον τομέα της Υγείας, που προσπαθούν να διερευνήσουν πώς μπορεί να συνδέεται ο κορονοϊός με περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων σε βρέφη, τα οποία καταφθάνουν στα νοσοκομεία με υψηλό πυρετό και διογκωμένες αρτηρίες». Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι υπάρχουν μερικά παιδιά που πέθαναν και τα οποία δεν είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας. «Είναι μια νέα ασθένεια για την οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να προκαλείται από κορονοϊό και τον ιό της Covid-19», ανέφερε. Το πώς αυτή η λοίμωξη ίσως συνδέεται με τον κορονοϊό είναι κάτι το οποίο θα διερευνηθεί, καθώς οι απαντήσεις μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρες. Εντούτοις και μόνο στην υποψία θα έπρεπε οι αρμόδιοι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία των παιδιών.

Χθες ο Λεόντιος Κωστρίκης αποκάλυψε ότι το άνοιγμα των σχολείων σε μικρότερες ηλικίες δεν ήταν στον οδικό χάρτη που έδωσε η επιστημονική επιτροπή στην Πολιτεία και πως αυτό έγινε, όπως ανέφερε, «με πολιτική απόφαση». Δημοσιεύματα, μετά τη λήψη της απόφασης από την κυβέρνηση, έκαναν λόγο για οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι προσέγγισαν τον Πρόεδρο αλλά και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να ανοίξουν κι άλλες βαθμίδες με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν. Και αυτά -μεταξύ άλλων- αφορούν κυρίως στους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι σε θέση η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη; Υπάρχουν επίσης μαθητές που στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχουν άτομα που ανήκουν επίσης σε ευπαθείς ομάδες. Είναι σε θέση οι αρμόδιοι να αναλάβουν την ευθύνη; Ή αρκεί μια έκκληση για «επανεκκίνηση της οικονομίας» μέσω του ανοίγματος των σχολείων από ΟΕΒ, ώστε η δημόσια υγεία να μπει σε δεύτερη μοίρα;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy