Στο καλό αγαπηµένε µας ∆ηµήτρη Χριστόφια

210

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Το τελευταίο αντίο θα σου πούµε σήµερα, αγαπηµένε µας ∆ηµήτρη Χριστόφια. Η ιστορία λένε, αγαπηµένε µας ∆ηµήτρη, θα σε δικαιώσει, θα επανορθώσει πολλά από αυτά που σου καταλόγιζαν οι πολιτικοί σου αντίπαλοι. Μα δεν χρειάζεσαι τους ιστορικούς του µέλλοντος να σε δικαιώσουν. Σε δικαιώνει ήδη τα τελευταία επτά χρόνια η καθηµερινότητα, τα όσα ζούνε στο πετσί τους οι απλοί άνθρωποι, αλλά και τα όσα περνούν αυτοί που πίστεψαν ότι η επανένωση της πατρίδας µας είναι κοντά.

Μόλις χθες βρέθηκα µε έναν Κύπριο οικονοµικό µετανάστη 45 ετών που πρόσφατα επέστρεψε πίσω στην Κύπρο. Πριν έξι χρόνια όταν είχε πάρει την απόφαση να φύγει για να µπορέσει να ζήσει την οικογένειά του τα έβαζε µαζί σου. Έλεγε για τις ευθύνες της κυβέρνησής σου, για τα τσεκκούθκια που έδινες στους ξένους. Παρασυρµένος και αυτός από τη µεγαλύτερη εικόνα, έτσι όπως την έπλαθαν όσοι δεν χώνεψαν ποτέ πως ένας γνήσιος αριστερός, ένας γιος βιοπαλαιστών κατάφερε να γίνει Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας. Κάτι η ξενιτιά, κάτι η αποστασιοποίηση από την πληροφόρηση που δεχόταν από τα κυπριακά ΜΜΕ τον έκανε να δει τα πράγµατα αλλιώς.

Έπειτα οι εξελίξεις µε τον Συνεργατισµό, τα φαγοπότια, οι συµπέθεροι και όλα τα άλλα τον έκαναν να οµολογήσει πως λάθος σε είχε κρίνει. Πως για τα δεινά της οικονοµίας άλλοι ήταν οι υπαίτιοι, πως γι’ αυτά που έλεγες τότε είχες δίκαιο. Λυπηµένος και αυτός από το χαµό σου παρακαλά να είχαµε και άλλους Χριστόφιες σε αυτόν τον τόπο. Γνήσιους πολιτικούς που το µόνο που τους νοιάζει είναι το καλό του λαού τους. Στις τελευταίες εκλογές πήγε και ψήφισε, όπως µου είπε, ΑΚΕΛ γιατί µόνο έτσι θα καταφέρουµε να δούµε άσπρη µέρα.

Σαν κι αυτόν άραγε πόσοι άλλοι λένε το ίδιο;
Είναι και ο πρόσφυγας που αντάµωσα µια µέρα µαζί του, µετά το θάνατό σου. Γείτονάς µου εδώ και κάµποσα χρόνια να µου λέει για τον καηµό της επιστροφής στον τόπο της µάνας του. Αυτός όµως που στις προτελευταίες προεδρικές ψήφισε την κυβέρνηση του ∆ΗΣΥ γιατί πίστεψε ότι ψήφιζε και τη λύση του Κυπριακού. Κι αυτός παραδέχεται ότι έπεσε θύµα πλάνης, κι αυτός µου είπε ότι τελικά ο µόνος γνήσιος πατριώτης που κόπτεται για το καλό και την επανένωση του λαού του είναι ο ∆ηµήτρης Χριστόφιας.

Σαν κι αυτόν άραγε πόσοι άλλοι λένε το ίδιο;
∆εν χρειάζεσαι, ∆ηµήτρη Χριστόφια, τους ιστορικούς του µέλλοντος να πούνε ότι είχες δίκαιο. Αυτό το ξέρουµε όλοι εµείς πολύ καλά, και είναι και οι άλλοι που µπορεί άδικα να σε έκριναν όµως σήµερα αναγνωρίζουν ότι έσφαλαν. Είναι και οι υπόλοιποι που ούτε τότε άντεξαν το µεγαλείο της ανθρωπιάς σου και σήµερα θα βάλουν τις µάσκες τους και θα σπεύσουν να σου πουν αντίο. Εµείς όµως ξέρουµε, όπως και τόσες χιλιάδες, πως σήµερα η Κύπρος αποχαιρετά έναν γνήσιο πατριώτη και το Λαϊκό Κίνηµα ένα µεγάλο ηγέτη.