Στο καλό ∆ηµήτρη της καρδιάς µας και της ταξικής συνείδησής µας

414

Της Μαρίας Φράγκου

Κάθε ένας από εµάς τους δηµοσιογράφους που έζησαν τον ∆ηµήτρη Χριστόφια σε µεγάλα και µικρά γεγονότα, που τον συνόδευσαν σε αποστολές στην Κύπρο και στο εξωτερικό, που κάλυψαν συναντήσεις µε Κύπριους πολιτικούς ή ξένους ηγέτες, έχουµε πολλά να θυµόµαστε και πολλά να πούµε για τον Άνθρωπο, τον πολιτικό, τον ηγέτη ∆ηµήτρη Χριστόφια.

Ευτύχησα να καλύψω δηµοσιογραφικά δραστηριότητές του, από τότε που ήταν ηγέτης του ΑΚΕΛ µέχρι και Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας. Και αλήθεια, τι να πρωτοθυµηθώ από την επαφή αυτή; Τον καφέ στο πεζοδρόµιο του σπιτιού του, ηµέρα βουλευτικών εκλογών το 2001, όταν θα κάλυπτα το ρεπορτάζ «µια µέρα µε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ»; Που σηκωνόταν από την καρέκλα να καθίσει ο κάθε νεοεισερχόµενος στην παρέα; Στο αυτοκίνητο µαζί του από τη Λευκωσία στον Απόστολο Ανδρέα, παραµονές Προεδρικών. Να φαίνεται µπροστά µας η κατεχόµενη γη µας και ο ∆ηµήτρης Χριστόφιας να δακρύζει για τη διαιρεµένη πατρίδα. Να αγκαλιάζει τους εγκλωβισµένους και να απευθύνεται στους περισσότερους µε το µικρό τους όνοµα. «Πού τους ξέρεις όλους; Πώς τους θυµάσαι;»… Μα δεν τους έβλεπε για πρώτη φορά και δεν άκουγε για πρώτη φορά τα προβλήµατά τους.
Μαζεύτηκαν οι ∆ικωµίτες στην ΠΑΣΥ∆Υ, παραµονές Προεδρικών του 2008. Να µιλήσουν για τον δικό τους άνθρωπο που διεκδικούσε το ύπατο αξίωµα. Και είχαν όλοι τόσα πολλά και τόσα καλά να πουν για τον ∆ηµήτρη που από µικρό παιδί στα στενά του ∆ικώµου, µέχρι ηγέτης ενός από τα µεγαλύτερα κόµµατα, δεν άλλαξε καθόλου.

Βρυξέλλες, Μάρτιος 2008. Λίγες µόνο µέρες µετά την εκλογή του στην προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Και να είναι το πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου. Να θέλουν όλοι να του µιλήσουν. Και η αίθουσα της Κύπρου, στο κτίριο, να είναι µικρή για να δεχθεί τόσους δηµοσιογράφους, τόσες τηλεοπτικές κάµερες, τόσους φωτογράφους. Η ώρα περασµένη, πήγε µία, δύο το πρωί και οι ξένοι συνάδελφοι εκεί να περιµένουν τον «κοµµουνιστή Πρόεδρο». Να µπαίνει στην αίθουσα και να χαιρετά έναν-έναν. Και να εκπλήττονται οι ξένοι συνάδελφοί µας… Πώς νιώθετε ανάµεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες; ∆εν νιώθετε µοναξιά, ως ο µόνος, και ο πρώτος κοµµουνιστής Πρόεδρος, τον ρωτούν. «Νιώθω ίσος µε τους άλλους ηγέτες των κρατών µελών», απαντά.

∆ηµήτρης Χριστόφιας ο Άνθρωπος, ο οραµατιστής, ο ανανεωτής. Ο ηγέτης. Στο καλό ∆ηµήτρη της καρδιάς µας και της ταξικής συνείδησής µας.