Στο μάτι του ίδιου γεωπολιτικού παιχνιδιού

Της Νίκης Κουλέρμου

Την ώρα που προσπαθούμε να επιστρέψουμε στον ταλαιπωρημένο διάλογο για επίλυση του Κυπριακού η Τουρκία κάνει άλλη μια εισβολή! Στη διπλανή χώρα, αυτή τη φορά, με θράσος, με τις ευλογίες κάποιων χωρών και την ανοχή άλλων. Τι κι αν μιλούν για «ανθρωπιστική καταστροφή»; Τα δάκρυά τους είναι κροκοδείλια.

Γιατί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξέθρεψαν το Ισλαμικό Κράτος, οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους έδωσαν γην και ύδωρ στη νεοθωμανική νοοτροπία της Τουρκίας και κατάφεραν με την αντιρωσική τους υστερία να βάλουν και τη Ρωσία δίπλα από την Τουρκία! Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα και εμείς μαχόμαστε για 45 χρόνια να φέρουμε την Τουρκία ξανά κοντά στο τραπέζι του διαλόγου αν και την είχαμε πριν δύο χρόνια, στο Κραν Μοντανά, συνομιλητή μας.

Η Τουρκία αποθρασύνεται ολοένα και περισσότερο και σε βάρος της Κύπρου. Πήραμε μια πολύ καλή δήλωση του Σ. Ασφαλείας για εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 και 789 για τα Βαρώσια και το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει και το θράσος να την ονομάζει «κατάχρηση» γιατί –άκουσον άκουσον– δεν απειλείται η ειρήνη!

Δηλαδή δεν έχουμε κατοχή! Η εισβολή του 1974 ήταν ειρηνευτική επιχείρηση! Όπως με τον πιο τραγικό τρόπο επαναλαμβάνει τώρα η Τουρκία για την εισβολή στη Συρία. Όλοι θέλουν να ξαναμοιράσουν την περιοχή (την πίτα) και να είναι παρόντες στο μέγα πλιάτσικο του ενεργειακού πλούτου.

Η Κύπρος είναι στην ίδια μοίρα με τη Συρία! Βρίσκεται στο μάτι του ίδιου γεωπολιτικού παιχνιδιού και αλίμονο αν χάσει το στόχο της από την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Αλίμονο αν αυτή τη φορά διανοηθεί ο Πρόεδρος να παίξει με τη νοημοσύνη και την υπομονή της διεθνούς κοινότητας και δη του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΓΓ του ΟΗΕ. Αν δεν αποσείσει από τους ώμους του –μαζί με τον κ. Ακιντζί– την ευθύνη για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και την απενοχοποίηση της Τουρκίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας με το τελευταίο ψήφισμά του στις 25 Ιουλίου 2019 ζητούσε και αναμένει από τους δύο ηγέτες «να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει για τη στήριξη των σχετικών τμημάτων του παρόντος ψηφίσματος με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης. Στη δήλωσή του για τα Βαρώσια την περασμένη Τετάρτη (9/10/2019), το Σ. Ασφαλείας επαναβεβαιώνει και το ψήφισμα 2483 και επαναλαμβάνει «την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής, διαρκούς και δίκαιης λύσης στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ. Ασφαλείας».

Για μας αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος. Εμάς δεν μας κανακεύει, όπως κανακεύουν την Τουρκία, ούτε η ΕΕ, ούτε οι «φίλοι» και «σύμμαχοι» των τριμερών. Το ‘χουμε ξαναπεί: Όλοι αυτοί μας θέλουν χρήσιμο ηλίθιο για να εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα.

Άρα είτε κάνουμε αυτό που επιβάλλουν οι διεθνείς δεσμεύσεις μας για λύση, είτε χάνουμε κάθε ασπίδα υπεράσπισης της επιβίωσης της πατρίδας μας. Δεν μπορούμε να κουνούμε το δάκτυλο σε κανέναν, όπως κάνει η Τουρκία και δεν θέλουμε να το κουνούμε σε κανέναν! Μόνο το διεθνές δίκαιο μπορούμε να κραδαίνουμε. Αυτό είναι η σημαία, το δόρυ και η ασπίδα μας.