Στόχος η επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων

252

Συνάντηση των δύο ηγετών πριν τις 15 Αυγούστου µε ή χωρίς την κα Λουτ

Προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγµατεύσεων θα γίνει στην άτυπη συνάντηση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που αναµένεται πριν από τα µέσα Αυγούστου, ενώ θα γίνει παράλληλη προσπάθεια να τερµατιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σηµειώνοντας µε δηλώσεις του πως «έχει γίνει συνεννόηση µε την πλευρά του κ. Ακιντζί και µέχρι τα µέσα Αυγούστου, πριν από το µέσο του µήνα, θα γίνει αυτή η άτυπη συνάντηση του Προέδρου µε τον Τ/κ ηγέτη».

Πληροφορίες µας αναφέρουν ότι δεν είναι διευκρινισµένο αν θα είναι παρούσα η ειδική απεσταλµένη του ΓΓ του ΟΗΕ, κα Τζέιν Χολ Λουτ, ούτε αν θα γίνει προσπάθεια συµφωνίας στους όρους αναφοράς, προκειµένου να ξεκαθαρίσει τι θέλουν οι δύο ηγέτες.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Προδρόµου είπε ότι επιθυµία του Προέδρου «είναι να µπορέσουν να συζητήσουν ελεύθερα, να διεξέλθουν όλα τα θέµατα, προκειµένου να µπορέσουµε να φτάσουµε σε επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων και ότι αυτό πρέπει να γίνει «µέσα σε κατάλληλο κλίµα, χωρίς προκλήσεις ή παράνοµες επεµβάσεις της Τουρκίας».

Επιµένουν στα έξι σηµεία του Πλαισίου Γκουτέρες

«Αφού ξεκινήσουµε από το σηµείο στο οποίο είχαµε φτάσει στο Κραν Μοντανά και µε δεδοµένη τη βοήθεια που µπορεί να δώσει το πλαίσιο Γκουτέρες, µε αναφορά και στις έξι παραµέτρους, στη βάση των αποφάσεων και ψηφισµάτων και µε την ισχύ των αρχών και κανόνων της ΕΕ, να φτάσουµε σε µια περιεκτική συνολική συµφωνία που βεβαίως θα λάβει υπόψη και το ζήτηµα της Ασφάλειας», συµπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν είναι προϋπόθεση για την πλευρά µας να αρχίσουν οι συνοµιλίες χωρίς να υπάρχουν παράνοµες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας, ανέφερε ότι είναι η κοινή λογική σε όλες τις διαπραγµατεύσεις που υπάρχουν στον κόσµο και πως «σε καµία περίπτωση δεν γίνεται διαπραγµάτευση µε τη µια πλευρά να προκαλεί, να καταπατά δικαιώµατα και να δηµιουργεί ένταση».

Ο κ. Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει

Το ΑΚΕΛ, µε δήλωση του µέλους του Π.Γ. Χρίστου Χριστοφίδη, επαναλαµβάνει ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει το συντοµότερο δυνατό να καλέσουν από κοινού τον ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει µια τέτοια διάσκεψη, η οποία θα συζητήσει διαδικαστικά το πώς προχωρούµε. Η βάση λύσης του Κυπριακού πρέπει να θεωρείται δεδοµένη.

Σηµειώνει ότι οι δηλώσεις Οζερσάι και Τούρκων αξιωµατούχων, ότι σε αυτή τη διάσκεψη θα πρέπει να συζητηθεί και το ποια µορφή λύσης θα συµφωνήσουµε (αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόµενο για δύο κράτη και συνοµοσπονδία), είναι αντιπαραγωγικές. «Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει µε τρόπο κατηγορηµατικό και πειστικό να ξεκαθαρίσει ότι η δική µας πλευρά συζητά µόνο για λύση ∆ιζωνικής ∆ικοινοτικής Οµοσπονδίας και είµαστε έτοιµοι να συνεχίσουµε τις διαπραγµατεύσεις από εκεί που έµειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες», τονίζει.

Ακιντζί: Η ουσία για µας είναι η πολιτική ισότητα

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στην πενταµερή θα ήθελε να µάθει τι επιθυµεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «εάν δεν θέλουν να µοιραστούν µαζί µας την εξουσία, τι θέλουν; Θέλουµε όλα αυτά να αποκαλυφθούν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα» και «όλες αυτές οι προσπάθειες να καταλήξουν εντός συγκεκριµένης χρονικής περιόδου».

Όπως είπε, «η ουσία του ζητήµατος είναι η πολιτική ισότητα και η ίση φωνή των Τουρκοκυπρίων στο πεπρωµένο και στις αποφάσεις αυτού του νησιού. Να µοιραζόµαστε την εξουσία και τον πλούτο µε δίκαιο τρόπο», είπε.

Φουάτ Οκτάι: Σοβαρή ευκαιρία η πενταµερής, αλλά…

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Οκτάι, σε δηλώσεις του στα κατεχόµενα, αν και χαρακτήρισε σοβαρή ευκαιρία την άτυπη πενταµερή, αµφισβήτησε ότι οι συνοµιλίες θα επαναρχίσουν από κει που έµειναν.

Όπως µεταδόθηκε από τα κατεχόµενα, κατά τις συναντήσεις του µε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και τον «πρόεδρο της βουλής» Τεµπερουκέν Ουλουτσάι, ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι η προσδοκία ότι οι συνοµιλίες θα ξεκινήσουν από το σηµείο που σταµάτησαν στο Κραν Μοντανά είναι απαράδεκτη.

Αναφερόµενος στη σύγκληση άτυπης πενταµερούς είπε πως «αυτές είναι εξαιρετικά σοβαρές ευκαιρίες» και πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία, και τα ενδιαφερόµενα µέρη «θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτή την ευκαιρία. Αυτές οι ευκαιρίες µπορεί να µη βρίσκονται πάντα στο τραπέζι».

Παράλληλα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι από το περασµένο Σάββατο η Τουρκία αποδεσµεύει το πρώτο µέρος της οικονοµικής βοήθειας προς τα κατεχόµενα, ύψους 750 εκ. ΤΛ. Σηµειώνεται ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος και ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ υπέγραψαν το Σάββατο τη συµφωνία οικονοµικής συνεργασίας µεταξύ Τουρκίας και κατεχοµένων.

Κατά τη συνάντηση του Τούρκου αντιπροέδρου στη «βουλή» µε τον «πρόεδρο» Τεµπερουκέν Ουλουτσάι, ο τελευταίος επανέλαβε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυµεί τη δηµιουργία µιας κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο.