Στόχος στο Μοντ Πελεράν η ετοιμασία κοινού εγγράφουΞεχωριστές συναντήσεις με τη βρετανική και την ελληνική αντιπροσωπεία

Με γενική συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ξεκίνησε η χθεσινή, πρώτη μέρα, της συνάντησης των τεχνοκρατών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της τ/κυπριακής πλευράς, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών στο Μοντ Πελεράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση δεν έγινε διαπραγμάτευση θέσεων, αλλά οι πλευρές αναλώθηκαν στην ετοιμασία και ερωτήσεων και απαντήσεων σε πτυχές των κεφαλαίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, γνωστοποίησε χθες ότι πριν την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τη βρετανική και την ελληνική αντιπροσωπεία. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι στόχος των συναντήσεων είναι να προκύψει έγγραφο εργασίας που να επιτρέπει τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο με θετικές προοπτικές για κατάληξη.

Στόχος η συνέχιση της διάσκεψης της Γενεύης

Ο Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στόχος των συναντήσεων που θα κρατήσουν μέχρι την Παρασκευή δεν είναι η επίλυση του ζητήματος, αλλά να προκύψει το συγκεκριμένο έγγραφο, με θετικές προοπτικές για κατάληξη. Πρόσθεσε ότι αναμένεται πως μέσα από το έγγραφο που θα προκύψει να υπάρχει εκείνη η υποδομή που να επιτρέπει τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο και να υπάρχουν θετικές προοπτικές για κατάληξη.

Σε ερώτηση αν την Παρασκευή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον αυτής της διαδικασίας, ο εκπρόσωπος απάντησε «όχι κατά ανάγκη γιατί αντιλαμβάνεστε μια συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο δεν μπορεί να κρίνει τη διαδικασία στο σύνολό της». Ερωτηθείς αν από την έκβασή της θα εξαρτηθεί αν θα πάμε σε πολιτικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος είπε ότι στόχος παραμένει να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο. Εκείνο που θα κρίνει αν είμαστε κοντά ή όχι είναι τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο. Η ομάδα των τεχνοκρατών δεν μπορεί να λάβει τις οποίες αποφάσεις για το μέλλον της διαδικασίας είτε για την ουσία της συζήτησης. Αυτά θα γίνουν σε πολιτικό επίπεδο.

Ερωτηθείς πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Κύπρο είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Γενεύη.

Το πρόβλημα δεν λύνεται με δηλώσεις

Η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό όσον αφορά θέματα διαδικασίας, αλλά περισσότερο θέματα ουσίας, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις από τουρκικής πλευράς οι οποίες χαρακτηρίζονται ως σκληρές ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία δεν εξαρτάται από δηλώσεις.

Συνάντηση Ακιντζί με Τούρκο πρέσβη

Στο μεταξύ ο Τ/κύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, είχε χθες συνάντηση με τον πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπά. Οπως μεταδόθηκε, η συνάντηση έγινε στο “προεδρικό μέγαρο” και αντάλλαξαν απόψεις για τη διάσκεψη στη Γενεύη και για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Καθλίν Αν Ντόχερτι, συζήτησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Γενεύης, ενώ έγινε αναφορά και για τις εργασίες των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν.

ΑΚΕΛ: Καθρέφτης των θέσεων όλων το τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Την ευχή και την προσδοκία να υπάρξει θετική κατάληξη στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, εκφράζει το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι ο καθρέφτης για τις προθέσεις και τις θέσεις κάθε πλευράς είναι η διαπραγμάτευση. Τώρα που βρισκόμαστε στη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πρόσθεσε, η Τουρκία επιβάλλεται να μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της και να εναρμονιστεί με τη θέση που εκφράζεται από διάφορα εμπλεκόμενα μέρη ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως είναι η Κύπρος, δεν έχει ανάγκη από εγγυητές. Μια ενδεχόμενη συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την επίτευξη συνολικής συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, κατέληξε ο Στ. Στεφάνου.

Στο μεταξύ, το ΑΚΕΛ απάντησε και σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, το οποίο εξέφραζε ερωτήματα για τη συμπερίληψη του Τουμάζου Τσιελεπή στην ομάδα τεχνοκρατών του Μοντ Πελεράν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου, Στέφανου Στεφάνου, τόνισε ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που καλείται να απαντήσει στο ερώτημα. Πρόσθεσε ότι τον Τουμάζο Τσιελεπή εμπιστεύτηκαν όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Γιώργο Βασιλείου μέχρι και σήμερα και υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Γλαύκου Κληρίδη, του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Χριστόφια. Αυτό και μόνο το γεγονός, πρόσθεσε, δίνει απάντηση σε όσους διερωτώνται για τη συμμετοχή του Τουμάζου Τσιελεπή.


Λαβρόφ: Εγγυήσεις Συμβουλίου Ασφαλείας

  • Αξιοποίηση όλων των μόνιμων μελών του ΣΑ ευνοούν τα κόμματα

Ελλαδίτες και Κύπριοι συνομιλητές συμφώνησαν με τη ρωσική θέση για συμμετοχή των μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ στη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, ωστόσο κάποιοι μετέχοντες αρνήθηκαν να στηρίξουν την ιδέα αυτή, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στη Μόσχα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως ”αυτό πιστοποιεί πως κάποιοι δεν επιθυμούν την εκδοχή σύμφωνα με την οποία την ασφάλεια της Κύπρου εγγυάται το ΣΑ του ΟΗΕ και όχι κάποια χώρα χωριστά ή δυο τρεις άλλες. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό”.

Ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι οι εγγυήσεις μιας χώρας ή δυο τριών χωρών.

ΑΚΕΛ: Εξισορροπητικός παράγοντας λύσης η Ρωσία

Το ΑΚΕΛ χαιρέτησε την επαναβεβαίωση της ετοιμότητας της Ρωσίας να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και ιδιαίτερα της διεθνούς του πτυχής, διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Λαβρόφ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για την επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού πρέπει να είναι παρόντα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το θέμα της ασφάλειας και της εφαρμογής της λύσης, επομένως δεν μπορεί παρά να συμμετέχει στη διαδικασία.
Βοηθητική η ενεργός συμμετοχή της Ρωσίας

Η Ρωσία, τόνισε ο Στέφανος Στεφάνου, με τη συνεπή θέση αρχών που διατηρεί διαχρονικά στο Κυπριακό, αποτελεί εξισορροπητικό παράγοντα στις προσπάθειες επίτευξης λύσης και η ενεργός συμμετοχή της σ’ αυτές τις προσπάθειες είναι πολύ βοηθητική. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να εργαστεί για την αξιοποίηση του ενδιαφέροντος της Ρωσίας, καθώς και τη συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφάλειας στις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

ΔΗΚΟ: Ευθύνες στον Αναστασιάδη

Το ΔΗΚΟ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι για μια ακόμα φορά διαψεύδονται οι διαβεβαιώσεις και διακηρύξεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Αναφερόμενο στη δήλωση Λαβρόφ υποστηρίζει ότι η μη πρόσκληση των μελών του Σ.Α. στη διάσκεψη της Γενεύης, έγινε με ευθύνη του ΠτΔ, ο οποίος στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016 αποδέχτηκε χωρίς όρους, προϋποθέσεις και διασφαλίσεις, τη σύγκληση διάσκεψης, με αυστηρά πενταμερή σύνθεση. Προστίθεται ότι η άνευ όρων παράδοση στις τουρκικές αξιώσεις απέκλεισε από τη διάσκεψη τη Γαλλία και την Κίνα, χώρες με διαχρονικές θέσεις υπέρ των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΔΕΚ: Σοβαρή η καταγγελία Λαβρόφ

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως πολύ σοβαρή την καταγγελία Λαβρόφ και σημειώνει ότι φαίνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση υπέκυψε για ακόμη μια φορά στις πιέσεις που άσκησε ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας για αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Συμμαχία: Να αξιοποιηθεί η ρωσική θέση

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκας, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να εγκαταλείψει την επιμονή της για συνέχιση των εγγυήσεων, ενώ όπως είπε πέρα από την εκδήλωση του συνεχούς ενδιαφέροντος της Ρωσίας να συμβάλει στο Κυπριακό, “θεωρώ ότι είπε κάτι το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από πλευράς της κυβέρνησης”.

Μιχάλης Μιχαήλ

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.