Στοιχεία σοκ για εκποιήσεις 1ης κατοικίας

Mαζικές εκποιήσεις χωρίς Εστία

288

Στοιχεία που σοκάρουν για τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας κατέθεσαν χθες τα κόμματα στην Ολομέλεια της Βουλής, θέτοντας παράλληλα την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την κοινωνική κρίση η οποία αναμένεται να προκύψει το επόμενο διάστημα.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες απέστειλαν χιλιάδες επιστολές χωρίς καμιά διάκριση, προετοιμάζοντας το έδαφος για μαζικές εκποιήσεις. Μάλιστα κατήγγειλαν ότι μετά την πρόσφατη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και την επίσπευση των εκποιήσεων, οι τράπεζες αύξησαν ακόμη περισσότερο την πίεσή τους σε βάρος των δανειοληπτών, αρνούμενες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις.

Οι βουλευτές κατήγγειλαν συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες μαρτυρούν ότι το επόμενο διάστημα η Κύπρος ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με βαθιά κοινωνική κρίση.

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης κατήγγειλε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η πρώην Συνεργατική απέστειλε περισσότερες από χίλιες επιστολές, πολλές από τις οποίες αφορούν εκποιήσεις πρώτης κατοικίας.

Επίσης αποκάλυψε ότι εστάλη επιστολή για εκποίηση λυόμενου το οποίο αποτελεί την πρώτη κατοικία λήπτη σύνταξης ανικανότητας, για οφειλές ύψους 63 χιλ. ευρώ. Ακόμη, αποκάλυψε ότι σε άλλη περίπτωση πουλήθηκε σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία αξίας 139 χιλ. ευρώ. Επιπρόσθετα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κατήγγειλε ότι οι τράπεζες έστειλαν το τελευταίο διάστημα χιλιάδες επιστολές, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού κατήγγειλε ότι έχουν δημιουργηθεί πολύ σοβαρά προβλήματα με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, αφού αφαιρέθηκε από τους δα
νειολήπτες το δικαίωμα να αμφισβητήσουν το ποσό το οποίο διεκδικεί η τράπεζα και να ζητήσουν αναστολή της εκποίησης της κατοικίας τους.

Πρωτοβουλία για δίχτυ προστασίας

Τα κόμματα άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για το θέμα των εκποιήσεων όσο και για τη μη προστασία των δανειοληπτών. Μάλιστα ο Σ. Στεφάνου κατήγγειλε ότι «ο βίος και η πολιτεία των κυβερνώντων είναι γεμάτος με ψέματα», προσθέτοντας ότι εάν η κυβέρνηση υλοποιούσε έστω στο ελάχιστον τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της, η εικόνα σήμερα θα ήταν διαφορετική.

Τα κόμματα επέκριναν την κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή σχεδίου για προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ κατήγγειλαν ότι το Σχέδιο Εστία δεν προστατεύει τους ευάλωτους αλλά ούτε διαχωρίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Επίσης επέκριναν την κυβέρνηση για τη μη λήψη μέτρων για τις υπερχρεώσεις και τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, καθώς και για το θέμα με τους εγκλωβισμένους αγοραστές.

Εν τω μεταξύ μέσα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής διαφάνηκε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία για τη δημιουργία διχτυού προστασίας για τους ευάλωτους. Μάλιστα ο Γ. Λουκαΐδης απηύθυνε πρόσκληση προς τα υπόλοιπα κόμματα με σκοπό την ετοιμασία και προώθηση αλλαγών στη νομοθεσία, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν έτοιμα να συζητήσουν αλλαγές.

Αντίθετα ο ΔΗΣΥ επέμεινε ότι οι εκποιήσεις είναι αναγκαίες, ενώ το ΔΗΚΟ έθεσε ως προϋπόθεση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019, το Εστία και το Ταμείο για τους κουρεμένους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Μας έχεις Like στο Facebook ;