Στον «πάγο» το Κυπριακό, στη θερμότητα η ένταση στην περιοχήΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Εκείνους που είναι της πολιτικής σχολής ότι αφήνουμε το Κυπριακό στο ράφι και περιμένουμε ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες, τους διαψεύδουν τα γεγονότα και οι ίδιες οι εξελίξεις. Όχι μόνο δεν έρχονται καλύτερες ημέρες, αλλά οι εξελίξεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή είναι τέτοιες που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη λύση του Κυπριακού.

Έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από το κλείσιμο της διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Υπενθυμίζουμε ότι στην έκθεσή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για να οδηγηθούμε σε συμφωνία και λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε το 2017 να αφήσει το Κυπριακό για να έρθουν «καλύτερες» ημέρες, έχοντας το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018. Για εσωτερική κατανάλωση «διαφήμιζε» ότι η Κύπρος προχωρεί θωρακισμένη στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Αποτέλεσμα, τρία χρόνια μετά το Κραν Μοντανά, το Κυπριακό να βρίσκεται σε στασιμότητα και το ενεργειακό πρόγραμμα σε αναστολή και με την Τουρκία να κλιμακώνει την προκλητικότητά της στην περιοχή.

Μπορεί λοιπόν κάποιος να αναλογιστεί και να αξιολογήσει εάν μετά από τρία χρόνια οι συνθήκες για τη λύση του Κυπριακού είναι καλύτερες ή χειρότερες. Η Τουρκία έχει σήμερα ανοιχτά μέτωπα στη Συρία, στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η προσοχή των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στην Τουρκία με την οποία επιδιώκουν διάλογο για την επίλυση των σοβαρών αυτών θεμάτων. Ακόμη και η Γαλλία την οποία θεωρούμε σύμμαχο επειδή αυτή τη χρονική στιγμή βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αντιδρά πρώτιστα για τα δικά της συμφέροντα που έχουν σχέση με την επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη. Η Ρωσία και η Κίνα κάνουν το δικό τους παιχνίδι σε σχέση με τη Συρία και τη Λιβύη. Η Ιταλία με την οποία η Κύπρος προσδοκούσε σε συνεργασία στα ενεργειακά, επιδιώκει άνοιγμα προς την Τουρκία -επίσκεψη Ιταλού Υπ. Άμυνας- για συνεργασία στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή. Η Ε.Ε. έχει εξαγγείλει ευρωτουρκικό διάλογο, θέλοντας να έχει λόγο για τα διαδραματιζόμενα στην περιοχή.

Μήπως σήμερα βρισκόμαστε σε καλύτερη ή σε δυσκολότερη θέση για το Κυπριακό σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017;