Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η κυπριακή οικονομία βασίζεται κυρίως στην οικοδομική βιομηχανία, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Ο πρωτογενής τομέας και η μεταποιητική βιομηχανία, που άλλοτε αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ξεπέρασε τα 5 δις ευρώ το χρόνο, αφού οι εξαγωγές περιορίστηκαν στα 3 δις ευρώ περίπου, ενώ οι εισαγωγές ξεπέρασαν τα 8 δις ευρώ. Ακόμη και το Επενδυτικό Πρόγραμμα συνδέθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου με την οικοδομική βιομηχανία. Και αυτό επειδή η κυβέρνηση, αντί να δώσει κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, προτίμησε τα «χρυσά» διαβατήρια. Αντί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του τεχνολογικού πάρκου στο Πεντάκωμο, προτίμησε τους πύργους. Αντί να στηρίξει τη φιλοσοφία του Συνεργατισμού, προτίμησε να του βάλει λουκέτο και να παραδώσει το κερδοφόρο κομμάτι σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αντί να στηρίξει την Επιτροπή Σιτηρών η οποία αποτέλεσε για χρόνια το αποκούμπι των γεωργοκτηνοτρόφων, στήριξε τα ιδιωτικά καρτέλ. Αντί να στηρίξει τους μικρομεσαίους, στήριξε τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Αντί να στηρίξει τους εργαζομένους, στήριξε τα μεγάλα συμφέροντα.

Τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία δεν ξεκίνησαν εν μία νυκτί. Υπήρχαν και πριν την κρίση του κορονοϊού. Η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται στη μέγγενη εδώ και χρόνια.

Η κρίση του κορονοϊού -εκτός του ότι έσφιξε ακόμη περισσότερο τη μέγγενη για τους πολλούς- επιβεβαίωσε ότι απαιτείται άμεσα επανασχεδιασμός της οικονομίας. Πρέπει να αλλάξει συθέμελα το σύστημα, γιατί και ο γιαλός είναι στραβός και εμείς στραβά αρμενίζουμε. Οι επιφανειακές αλλαγές δεν μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλωστε αυτή η πρακτική δοκιμάστηκε και απέτυχε. Το ίδιο και η πρακτική του άρπα-κόλλα. Και αυτή δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Η κυβέρνηση πρέπει να βγάλει επιτέλους τις παρωπίδες και να ξεκινήσει διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ετοιμαστεί συγκεκριμένο πλάνο για επανασχεδιασμό της οικονομίας. Να συμφωνηθούν οι προτεραιότητες και να ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός του φορολογικού συστήματος και όλων των σχεδίων και κινήτρων που πρέπει να δοθούν για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Η κρίση του κορονοϊού θα τελειώσει σε κάποια φάση. Αλλά αν δεν διορθωθούν τα προβλήματα, θα τα βρούμε ξανά μπροστά μας στην επόμενη κρίση, η οποία ενδεχομένως να είναι χειρότερη. Άλλωστε η ιστορία απέδειξε ότι κάθε νέα κρίση είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Οι συνταγές οι οποίες ακολουθήθηκαν μετά το 2013 έφεραν κέρδη για τους λίγους, αλλά δημιούργησαν πολλά προβλήματα για τους πολλούς. Η κρίση του κορονοϊού είναι ακόμη χειρότερη, αφού η ύφεση έφτασε στο 12% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι όσο η κυβέρνηση επιμένει στις ίδιες συνταγές, τόσο χειρότερη θα γίνεται η κατάσταση. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Απαιτείται επανασχεδιασμός της οικονομίας και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy