Στριμώχθηκε ο Πρόεδρος, αναστέλλει τα 4μηνα

168

Μετά τις έντονες αντιδράσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, εκτός του ΔΗΣΥ, των εκπαιδευτικών, των  μαθητών και των γονέων ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει και να δεχτεί την πρόταση νόμου της  Βουλής -ψηφίστηκε από τον περασμένο Ιούλιο- που προβλέπει την αναστολή των εξετάσεων των τετραμήνων   για ένα χρόνο. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος ζητά να αποσυρθεί η αναφορά του νόμου στο Ανώτατο.

 

Την απόσυρση της αναφοράς του στο Ανώτατο Δικαστήριο για την πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή για αναστολή της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων για ένα χρόνο αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν της πίεσης των πολλών αντιδράσεων από όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους. Έτσι θα ισχύσει η απόφαση της Βουλής και οι εξετάσεις τετραμήνων δεν θα ξεκινήσουν από τη φετινή σχολική χρονιά αλλά από την επόμενη.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβ. Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λάβει γνώση για τις διαβουλεύσεις που έκανε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού με τους κοινωνικούς εταίρους στην εκπαίδευση «και σημειώνει ότι και στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπάρχει πρόταση που εξασφαλίζει πλήρη συναίνεση για να ισχύσουν οριστικά οι νέοι Κανονισμοί για τη Μέση Εκπαίδευση και τα τετράμηνα από την επόμενη σχολική χρονιά. Λαμβάνει επίσης υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικράτησαν στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς». Με αυτά τα δεδομένα αποφάσισε, «αποσκοπώντας σε όσο το δυνατό πιο συναινετικές συνθήκες και με γνώμονα την επιτυχία της μεταρρύθμισης που βελτιώνει και αναβαθμίζει ποιοτικά τη δημόσια εκπαίδευση», να έρθει σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να αποσυρθεί η αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικής πρότασης νόμου που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σε νόμο.

Ωστόσο ο κ. Προδρόμου ξεκαθαρίζει ότι οι σχετικοί Κανονισμοί θα ισχύουν και θα εφαρμοστούν, στο σχολικό έτος που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2019.

Με δική του ανακοίνωση, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, αναφέρει ότι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως οι εξετάσεις τετραμήνων εφαρμοστούν τελεσίδικα την επόμενη σχολική χρονιά 2019-20.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τροπολογία που προνοούσε αναστολή για ένα χρόνο της εφαρμογής του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων στα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Λίγες μέρες μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο Ανώτατο τον νόμο, μετά την απόρριψη της αναπομπής του από την Ολομέλεια, επικρίνοντας τη Βουλή ισχυριζόμενος ότι προηγήθηκε διάλογος με τους εκπαιδευτικούς εταίρους.

Τις τελευταίες μέρες τα 4μηνα αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ εκπαιδευτικών εταίρων και Υπ. Παιδείας. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ζητούσαν επιτακτικά την αναστολή εφαρμογής των εξετάσεων 4μήνων, ενώ ο Υπ. Παιδείας επέμενε στην εφαρμογή τους από φέτος.

Η ΟΕΛΜΕΚ αναστέλλει τα μέτρα

Την αναστολή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν εξαιτίας των μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης της 4ης Ιουλίου 2018 αποφάσισε το Κεντρικό Δ. Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά που το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 3 Οκτωβρίου 2018 σχετική πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με την εκτόνωση της κρίσης στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Διευκρινίζεται ότι οι αποφάσεις του Υπ. Συμβουλίου αφορούν μόνο την τρέχουσα σχολική χρονιά και ότι όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου.