Συλλογικά να δούμε πώς αποκτούμε βιώσιμο κρατικό αερομεταφορέα

ħ뾳婲 쥴ܠ�󵭜�󞠴ﵲ 󴯠̝㡱ᮟ쯵, �𱹨�񣯽 m� ӡ족ܠꡩ �б񯵠�ʵ𱩡Ʝ ħ쯪񡴟Რ͟꯵ m᳴ᳩܤ砯 ﰯ߯򠰱ᣬᴯ𯟧󥠥詬ﴵ𩪞 尟󪥸砳�hޭᠴ筠ĥ�ᠱ1 ̡񴟯�13. (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ανεπαρκή και μη ωφέλιμη για τον τόπο η ιδεολογική αγκύλωση της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και σε αποξένωση δημοσίων και ημικρατικών εταιρειών, οι οποίες έχουν οικονομική και εθνική συνεισφορά στον τόπο. Μιλάμε για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, για την αποξήλωση των δημοσίων νοσοκομείων. Μιλάμε για τις τηλεπικοινωνίες και για την ΑΗΚ, δύο επίσης ζωτικές υπηρεσίες, για τις οποίες καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια.

Τρανό παράδειγμα το πόσο χρήσιμο είναι για την ημικατεχόμενη πατρίδα μας να διατηρεί οργανισμούς δημόσιας ωφέλειας, είναι η ανάγκη που διαπιστώνεται σήμερα για την ύπαρξη κρατικού αερομεταφορέα. Υπενθυμίζουμε ότι το ΑΚΕΛ ζητούσε επίμονα από τους κυβερνώντες αντί να οδηγήσουν τις Κυπριακές Αερογραμμές σε χρεοκοπία και κλείσιμο, να τις εξυγιάνουν ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες και να εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Θέση που επιβεβαιώνεται σήμερα.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το θέμα του κορονοϊού και των δυσκολιών που θα υπάρξουν στην οικονομία λόγω των προβλημάτων στον τουρισμό, διαπιστώνεται απ’ όλους ο σημαντικότατος ρόλος της ύπαρξης σοβαρής και αξιόπιστης αεροπορικής εταιρείας στον τόπο μας». Είναι μια πραγματικότητα την οποία, όμως, δεν θέλει να κοιτάξει κατάματα η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Εάν είχαμε σήμερα κρατικό αερομεταφορέα, θα μπορούσαμε να οργανωθούμε και να σχεδιάσουμε, όπως εμείς θα θέλαμε, τα δρομολόγια του τουρισμού και όχι να εξαρτιόμαστε από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες, των οποίων τα συμφέροντα είναι πολύ διαφορετικά από τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη συνδεσιμότητα της Κύπρου με το εξωτερικό. Οι ξένες αεροπορικές εταιρείες, αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα, θα μειώσουν σημαντικά τα δρομολόγιά τους και ταυτόχρονα θα αυξήσουν σημαντικά τα ναύλα. Ο λεγόμενος ελεύθερος ανταγωνισμός, όπως υποσχόταν ο κ. Αβ. Νεοφύτου, δεν λειτούργησε. Αντί να δούμε μειώσεις των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, είχαμε αδικαιολόγητες αυξήσεις. Τώρα και με την πανδημία του κορονοϊού, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

Γι’ αυτό η ημικατεχόμενη πατρίδα μας χρειάζεται να έχει τον δικό της αερομεταφορέα. Καλείται η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές της αγκυλώσεις και να εξετάσει το θέμα σοβαρά.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News