Συν Αθηνά και χείρα κίνει… με ανάληψη πρωτοβουλιώνΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

 

«Πακετοποίηση» όλων των ανοικτών θεμάτων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια έναρξη ευρωτουρκικού διαλόγου. Αυτό το μήνυμα έχουν στείλει το τελευταίο χρονικό διάστημα όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για επίλυση των προβλημάτων εκτός από το διάλογο. Ο κ. Μπορέλ είχε επαφές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί, επισημαίνοντας την ανάγκη του διάλογου για την επίλυση τόσο του Κυπριακού, όσο και των άλλων ανοικτών θεμάτων.

Οι «27» Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται στις 13 Ιουλίου να εξουσιοδοτήσουν τον κ. Μπορέλ να ξεκινήσει εντατικό διάλογο με την Τουρκία για όλα τα ανοικτά θέματα, περιλαμβανομένων και των προκλητικών ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αποφασίστηκε επίσης να γίνει συζήτηση για τα ευρωτουρκικά και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα που η Γαλλία δηλώνει δυσαρεστημένη από τη μικρή υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην υπόθεση της Λιβύης και αποφάσισε να «αναστείλει» τη συμμετοχή της στη ναυτική επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, η Γερμανία συστήνει σε όλους τους εμπλεκόμενους συζητήσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, κα Μέρκελ, δήλωσε ότι σε συνεννόηση με τον Γάλλο Πρόεδρο στοχεύει στο διάλογο με την Τουρκία τόσο για το μεταναστευτικό, όσο και για την κατάσταση στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε μια περίοδο που η Ε.Ε. αναζητά τρόπους να φέρει κοντά την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία ώστε η Κύπρος να συμμετάσχει σε αυτόν το διάλογο, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες που θα ασκούν πίεση στην Τουρκία.

Βέβαια δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για τις επιλογές των Ευρωπαίων εταίρων μας έναντι της Τουρκίας. Ωστόσο δεν πρέπει να παρακολουθούμε και να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Με πρωτοβουλίες να φέρουμε στο προσκήνιο την ανάγκη λύσης του Κυπριακού, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή.