Συναίνεση ή συνενοχή;

Του
Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Προ εβδομάδος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη θλίψη του επειδή το μαθητικό κίνημα, κατά το αφήγημά του, εμπλέκεται και θέλει να καθορίσει πολιτικές. Σε ομιλία του στην Οργάνωση «ΑΛΛΑΓΗ» είπε πως είναι αδιανόητο το μαθητικό κίνημα να θέλει να καθορίσει πότε, πώς και πού θα εξετάζονται οι μαθητές. «Είναι εις βάρος, δυστυχώς, της Παιδείας οι παρεμβάσεις των κομμάτων που καθορίζουν ή καθοδηγούν ή που θέλουν να ποδηγετούν τη μαθητιώσα νεολαία», ισχυρίστηκε ο κ. Αναστασιάδης. Άκουσον άκουσον, οι άμεσα εμπλεκόμενοι να μη δικαιούνται να συνδιαμορφώσουν αποφάσεις που αφορούν τους ίδιους.

Αλλού θέλω όμως να καταλήξω. Στην ομιλία του κατά τον ανασχηματισμό-ανακύκλωση ο κ. Αναστασιάδης θυμήθηκε τη συναίνεση και τη συνεργασία. Ζήτησε που λέτε από τους νέους υπουργούς να επιδιώξουν την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συνδιαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τα οργανωμένα σύνολα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, των μεταρρυθμίσεων, εθνικών στρατηγικών και έργων που δρομολογήθηκαν.

Μια βδομάδα μετά την κατσάδα στην ΠΣΕΜ και στα κόμματα λόγω «παρεμβάσεων», ο κ. Αναστασιάδης θυμήθηκε την ευρύτερη συναίνεση. Και λίγες ώρες μετά, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς, μέσα από κλίμα συναίνεσης, να επιδείξουν την απαραίτητη αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο συνολικός εκσυγχρονισμός του κράτους. Μια ορολογία η οποία ακούγεται μεν εύηχα ως θεωρία, ωστόσο πρακτικά δεν έχει μόνο μια οδό αλλά πολλές. Η κυβέρνηση επέλεξε μέχρι σήμερα τη λανθασμένη. Μόλις προχθές ξηλώθηκε ο Ουλαμός Πάταξης της Λαθροθηρίας κατόπιν πιέσεων για τις οποίες το Υπουργείο Δικαιοσύνης σιωπά, ενώ μόλις προ βδομάδας οι μαθητές βγήκαν από τις τάξεις λέγοντας όχι στις αμφιβόλου ποιότητος και λογικής εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Προ εβδομάδος η ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ υπέδειξε πως δεν μπορεί να είναι συνένοχη στην αποδόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. 42% των πολιτών πιστεύει -σύμφωνα με έρευνα της προσφιλούς εφημερίδας του Προέδρου- ότι αυτοί που θα επωφεληθούν περισσότερο από το Σχέδιο «Εστία» είναι οι τράπεζες. Όσο για τους ημικρατικούς οργανισμούς, θυμίζω το παράπονο του ετεροχρονισμένα αποχωρούντος Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι δεν προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις τους.

Με τη μέχρι σήμερα εμπειρία διερωτώμαι σε τι και πώς μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα κόμματα -που θυμήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης- να συνδράμουν στα πλαίσια αυτού που ο ίδιος νοηματοδοτεί ως συναίνεση; Μήπως εν τέλει ο κ. Αναστασιάδης μεταφράζει τη συνενοχή ως συναίνεση; Με τα όσα είδαμε ως τώρα, η ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας απουσιάζουν από το όραμα της κυβέρνησης. Όσο για τους νέους υπουργούς θα κριθούν στην πορεία με το ίδιο ζύγι με το οποίο ζυγίστηκαν και οι προκάτοχοί τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy