Συνεχίζουν οι προκλήσεις εντός ΓεΣΥΤης Ελένης Κωνσταντίνου

Μεγάλες συνεχίζουν να είναι οι προκλήσεις στον τομέα της υγείας. Μπορεί το γενικό πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας να έχει κριθεί θετικά στους έξι πρώτους μήνες λειτουργίας του, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι το διάστημα αυτό λόγω και των αυξημένων εποχικών ιώσεων και άλλων υπάρχει μια μερίδα προσωπικών ιατρών που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους δικαιούχους που έχει εγγράψει στους καταλόγους τους. Επίσης, αρκετές καθυστερήσεις παρατηρούνται και στα αποτελέσματα εξετάσεων από τα ακτινολογικά εργαστήρια, με τον κόσμο να διαμαρτύρεται πως τουλάχιστον θα έπρεπε ο χρόνος αναμονής στη ΓεΣΥ εποχή να μειωθεί και όχι να θυμίζει λίστες αναμονής. Οπως και να έχει πρόκειται για ζητήματα τα οποία θα πρέπει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να επιληφθεί ώστε να ομαλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το Σύστημα.

Την ίδια ώρα μεγάλη πρόκληση είναι και η πλήρης αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Προβλήματα πολλά και σε αυτό το μέτωπο που θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να επιλύσει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)

Ήδη με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχει αυξηθεί η φυγή ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται άλλα πολλά προβλήματα.

Προβλήματα τα οποία έχουν οδηγήσει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες αλλά και ιατρούς σε διαμαρτυρίες. Ιδιαίτερα ανησυχητική η κραυγή αγωνίας από πλευράς των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, ότι φθάσαμε στο σημείο να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Είναι γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη κλινών, όπως είναι γεγονός ότι χρειάζονται ατελείωτες ώρες για να μπορεί κάποιος να εξυπηρετηθεί στα ΤΑΕΠ

Ακούσαμε πολλές φορές ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να κλείσει τα δημόσια νοσοκομεία με το να τα ιδιωτικοποιήσει. Συνεπώς θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για τη στήριξη τους δεδομένου και του γεγονότος ότι το 2020 είναι μια μεταβατική περίοδος σε συνδυασμό με την λειτουργία της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης.

Επίσης υπάρχει ακόμη δρόμος αφού όπως αναφέρθηκε και χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής από τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ χρονικός ορίζοντας για την πλήρη αυτονόμηση είναι το 2024. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν όλα αυτά που αναμένονται έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το ΓεΣΥ σε πλήρη αρμονία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στα θετικά βέβαια είναι και η χθεσινή  απόφαση του ΠΑΣΙΝ να υιοθετήσει το Μνημόνιο Συνεργασίας του ΟΑΥ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για διαβουλεύσεις ώστε να ενταχθούν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο ΓεΣΥ.