Συνειδητοποιεί ο Πρόεδρος τι σημαίνει το Κυπριακό στο «ψυγείο»;

37

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημερώνεται από την προσωπική του απεσταλμένη στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, για τα αποτελέσματα των επαφών της με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ.

Αποτελέσματα, τα οποία φαίνεται πως δεν είναι ενθαρρυντικά για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Δεν ξέρουμε εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνειδητοποιεί τι σημαίνει ναυάγιο και το Κυπριακό να μπει στο «ψυγείο».

Δεν διαπιστώνουμε από πλευράς του κ. Αναστασιάδη ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα και να ασκηθούν πιέσεις στην τουρκική πλευρά για να επαναρχίσουν ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες.

Δεν νιώθει ούτε και την ανάγκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο ή το Συμβούλιο Αρχηγών των κομμάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός της εβδομάδας αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη και θα έχει συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Γκουτέρες αναμένει από τον κ. Αναστασιάδη συγκεκριμένη και έμπρακτη πολιτική βούληση. Το ίδιο αναμένει και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί με τον οποίο επίσης θα έχει συνάντηση στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχειν πλέον ενώπιόν του και τις τελευταίες τοποθετήσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Τουρκίας, Ελλάδας και Αγγλίας, όπως αυτές εκφράστηκαν από τους Υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με την κα Λουτ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει δώσει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αρκετό χρόνο για περίσκεψη -τους είχε καλέσει μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά να προβληματιστούν- οπότε σήμερα, μετά από ένα χρόνο, ο κ. Γκουτέρες θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα κατά πόσον υπάρχουν ή όχι οι προϋποθέσεις για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Σημειώνουμε ότι στην έκθεση του ΟΗΕ προς τη Γενική Συνέλευση, όπου καταγράφονται τα βασικά θέματα του Οργανισμού και οι προτεραιότητές του, δεν υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό, οπότε οι ανησυχίες μήπως δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πολλαπλασιάζονται.

Χωρίς συνομιλίες τα τετελεσμένα θα εδραιώνονται και θα οδηγούμαστε όλο και πιο κοντά στη διχοτόμηση που θα είναι η απαρχή νέων δεινών για το λαό μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανησυχεί; Πάντως δεν το δείχνει…