Συστάσεις Προέδρου προς τους υπουργούς του

275

Στη θερινή προεδρική θερινή κατοικία στο Τρόοδος θα βρεθούν σήμερα το πρωί οι υπουργοί της κυβέρνησης για να συμμετάσχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ πέραν της ατζέντας, τη συνεδρίαση αναμένεται να απασχολήσουν και θέματα γενικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να διορθώσουν όσο διορθώνεται η κλονισμένη εικόνα της κυβέρνησης, η οποία χάνει την αξιοπιστία της εντός και εκτός Κύπρου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης νιώθει απομονωμένος τόσο πολιτικά, όσο και από την κοινωνία των πολιτών και αναμένεται να κάνει αυστηρές επισημάνσεις και συστάσεις προς κάθε υπουργό ξεχωριστά, καλώντας τους να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές πολιτικές. Πρόκειται ουσιαστικά για προειδοποίηση, ιδιαίτερα προς συγκεκριμένους υπουργούς, οι οποίοι βρίσκονται με το ένα πόδι εντός της κυβέρνησης και με το άλλο εκτός ενόψει επικείμενου φθινοπωρινού υπουργικού ανασχηματισμού.

Η ώρα έναρξης του Υπουργικού έχει καθοριστεί για τις 10:30 π.μ. και αναμένεται να γίνει ενημέρωση για τις επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για πτυχές του επενδυτικού νόμου, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ιδέα της δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης δεν προχωρά.

Εξάλλου, στη συνεδρίαση δεν αποκλείεται να γίνει ενημέρωση και για το νομοσχέδιο που αφορά το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Οι υπουργοί αναμένεται να ενημερώσουν για την πορεία των θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους και θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ θα λάβουν οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς να προχωρήσουν.

Όσον αφορά την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά από θέματα όπως η παραχώρηση κατ’ αποκοπήν επιδόματος στους γιατρούς ως κίνητρο για εργοδότηση στα τμήματα των Πρώτων Βοηθειών.

Άλλα θέματα αφορούν την αναθεώρηση των κριτηρίων για την επιλογή δικαιούχων μαθητών σε δωρεάν γεύματα, η εξαμηνιαία έκθεση δημοσιονομικής πολιτικής και η προσθήκη αραβικής γλώσσας στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης.
Οι υπουργοί αναμένεται να συνοδεύονται από συζύγους, καθώς μετά τη συνεδρίαση είθισται να παρατίθεται γεύμα στα μέλη του Υπουργικού και στις οικογένειές τους.