Συζητήσεις για ενεργειακό διαμοιρασμό χωρίς τη λύση του Κυπριακού

ħ뾳婲 쥴ܠ�󵭜�󞠴ﵲ 󴯠̝㡱ᮟ쯵, �𱹨�񣯽 m� ӡ족ܠꡩ �б񯵠�ʵ𱩡Ʝ ħ쯪񡴟Რ͟꯵ m᳴ᳩܤ砯 ﰯ߯򠰱ᣬᴯ𯟧󥠥詬ﴵ𩪞 尟󪥸砳�hޭᠴ筠ĥ�ᠱ1 ̡񴟯�13. (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ


Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι συνεχείς παλινδρομήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως και η στασιμότητά εδώ και τρία περίπου χρόνια στο Κυπριακό, καθώς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη προέταξε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και τις γεωτρήσεις αντί την επίλυση του Κυπριακού, δημιουργούν ορατό κίνδυνο εκτροπής. Είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να δώσει απαντήσεις.

Ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε χθες από την Άγκυρα ότι «διασφάλισε την έναρξη διαπραγματεύσεων για ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο». Μπορεί, είπε ο κ. Μπορέλ, να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ ή μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών-μελών της ΕΕ με συμμετοχή ΕΕ και ΗΕ. Η Τουρκία, προσθέτει ο κ. Μπορέλ, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι μέλος της ΕΕ, οπότε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Εμείς αυτό συζητήσαμε. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι τοποθετήσεις αυτές του Ευρωπαίου αξιωματούχοι χρήζουν διευκρινίσεων. Τι εννοούν ότι μπορούν η Τουρκία και η Ελλάδα να συζητήσουν τα ενεργειακά στην περιοχή, περιλαμβανομένων και των ενεργειακών που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία; Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, είπε ότι για να δείξουν ελαστικότητα στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου «πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της “τδβκ” και των Τ/κ». Πρέπει, πρόσθεσε, «να διασφαλιστεί διαμοιρασμός των εσόδων. Δεν χρειάζεται σώνει και καλά απευθείας συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός της ΕΕ». Η ΕΕ, όπως είπε ο κ. Μπορέλ, θα προσπαθήσει όσον είναι δυνατόν να συμβάλει σε αυτό.

Είναι πολύ ανησυχητικά τα πράγματα εάν εννοούν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα διαμοιρασμού εσόδων υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Είναι ανησυχητικό να αποφασίσουν τρίτοι για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη μεγαλύτερες οι ανησυχίες από το γεγονός ότι αντί διάλογο και λύση του Κυπριακού εξαγγέλλονται διαπραγματεύσεις και διεργασίες για διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων με τη χώρα μας να παραμένει διαιρεμένη και με ορατό πλέον τον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης.