Τα εύγε στην Τουρκία και οι ευθύνες του Προέδρου

Του Σπύρου Σωτηρίου

Τι διαβάζουμε από το Νιου Γιορκ; Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (αυτός που μας είπε ότι πρέπει να γίνουμε κανονικό κράτος) εγκωμίασε την εξαίρετη συνεργασία του διεθνούς οργανισμού με την Τουρκία. Όχι στον καφενέ του χωρκού του την ώρα της πιλότας. Εγκωμίασε τη στάση της Τουρκίας στην έδρα του ΟΗΕ μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Από το γραφείο του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ έγινε γνωστό ότι ο κ. Γκουτέρες εγκωμίασε την εξαίρετη συνεργασία του διεθνούς οργανισμού με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της χώρας σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες», λέει η είδηση και δεν είναι fake news. Εύγε, λοιπόν, έλαβε η Τουρκία για την «υποστήριξή» της στους πρόσφυγες, τη στιγμή που η χώρα αυτή αρνείται να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για αποζημίωση προσφύγων της τουρκικής εισβολής και κατέχει παράνομα τη μισή Κύπρο.

Τα σημειώνουμε αυτά όχι για να αναμασήσουμε το ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό ως κατοχική δύναμη, αλλά για να υποδείξουμε ότι ο διεθνής παράγοντας και δη το ανώτατο όργανο στο οποίο αποτεινόμαστε για τη διαμεσολάβηση στο πρόβλημά μας τηρεί μια θετική στάση προς την Τουρκία. Κάτι που διαπιστώθηκε στο Κραν Μοντανά και εντεύθεν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν καταλόγισε καμία ευθύνη στην Τουρκία για το ναυάγιο και αντίθετα έριξε το μπαλάκι στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων λέγοντάς τους ότι θα αναμένει να επανέλθουν με ιδέες για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Το πώς καταλήξαμε στη μη επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία μόνο ο Νίκος Αναστασιάδης το γνωρίζει, που έκανε τα δικά του στην Ελβετία. Το ζητούμενο από κει και πέρα ήταν να κάνει κάποιες κινήσεις, έτσι ώστε να δείξει και να αποδείξει ότι όντως θέλει και επιδιώκει λύση του προβλήματος. Όχι μόνο δεν έκανε καμία κίνηση και επαναπαύθηκε, αλλά θέτει και εκ των προτέρων προϋποθέσεις για να κάτσει στο τραπέζι με τον Μουσταφά Ακιντζί, λες και συνομιλεί με βλάκες που δεν γνωρίζουν τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της δικής μας πλευράς. Ο Πρόεδρος μετέβη στη Νέα Υόρκη και ενόψει κρίσιμων διαβουλεύσεων φρόντισε στις πρώτες του δηλώσεις να ρίξει δυο-τρία συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση, χωρίς επί της ουσίας να δείξει την οποιαδήποτε πρόθεση για επανέναρξη της διαδικασίας.

Είναι, λοιπόν, βάσιμες οι ανησυχίες αυτών που θέλουν λύση στο Κυπριακό για την κατάληξη της ιστορίας. Το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο, η Τουρκία στο απυρόβλητο και πλέον υπάρχει ορατός κίνδυνος, εάν δεν τελεσφορήσει σύντομα μια νέα προσπάθεια, το πρόβλημα να τεθεί σε νέα βάση που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών με σχέσεις καλής γειτονίας. Εάν ο Νίκος Αναστασιάδης δεν αλλάξει τακτική, η Τουρκία θα πετύχει το στόχο της και εμείς θα κλαίμε επί ερειπίων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy