Τα μετρα και η ευθυνη ολων

38

Της Μαρίας Φράγκου

 

Για μερικές εβδομάδες τώρα είναι σε ισχύ μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Μέτρα επιβεβλημένα που θα κρατήσουν την πολιτεία οχυρωμένη από την πανδημία. Αργήσαμε να πάρουμε τα μέτρα, δεν τολμήσαμε στη λήψη εκείνων των μέτρων όταν και όπως έπρεπε, αλλά τα πήραμε. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός από εμάς, όταν ασκούμε, καλόπιστα ή κακόπιστα, την κριτική μας για τα όσα τεκταίνονται.
Το γεγονός ότι η πλειοψηφία έχει πειθαρχήσει στα μέτρα είναι αδιαμφισβήτητο. Παρά το ότι τις πρώτες μέρες και για επαναλαμβανόμενες φορές βλέπαμε να μας κουνούν το δάκτυλο, γιατί μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας δεν είχε καταλάβει, φαίνεται, τη σοβαρότητα της κατάστασης, εντούτοις πειθαρχήσαμε ως πολίτες και συμβάλαμε ως πολίτες στα καλά αποτελέσματα στο δελτίο των έξι των ειδικών. Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται και τα καλά νέα του χτες να μη γίνουν ανησυχητικά σήμερα. Ωστόσο, για όλα υπάρχει το μέτρο και η σωστή προσέγγιση. Και για τήρηση των μέτρων και για συμμόρφωση των παρανομούντων. Ούτε το κράτος να γελάσει του πολίτη ούτε ο πολίτης του κράτους.
Και καλώς ανακοινώνει η Αστυνομία ότι δεν εφησυχάζει. Φτάνει, ωστόσο, αυτός ο εφησυχασμός να μην είναι μονόπλευρος και να την πληρώνουν είτε ξένοι πολίτες που ζουν στη χώρα μας είτε άτομα με δυσκολίες, τα οποία νομίζουμε πως δεν θα αντιδράσουν γιατί δεν έχουν «από τον ήλιο μοίρα», και να τους μοιράζονται πρόστιμα… Ούτε η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών επιτρέπεται. Οι Μητροπολίτες, ας πούμε, να δηλώνουν ανυπακοή αλλά να αρκεί το είναι «ανεύθυνοι», αλλά ο συνταξιούχος που πρέπει να βγει και για τράπεζα και για φαρμακείο και για υπεραγορά να είναι σε δυσμενή θέση.
Τούτη η πανδημία μάς έκανε όλους ακόμα πιο ευαίσθητους και ακόμα πιο παράξενους. Λίγο ο φόβος του ιού, λίγο η αποξένωση από τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τους φίλους μας…  Γίναμε πιο ευέξαπτοι, μας ενοχλούν πράγματα που πρωτύτερα μπορεί να μη δίναμε σημασία. Βρήκαμε και πράγματα, ωστόσο, που μας θύμισαν πολλά και όμορφα ή που κάνουν τη νοσταλγία μας εντονότερη και την επιθυμία μας μεγαλύτερη.
Τούτη η πανδημία έκανε πολλούς να δούμε πράγματα που άλλοτε θεωρούσαμε δεδομένα πως, δυστυχώς, είναι υπό διαπραγμάτευση… Ανθρώπινες συμπεριφορές, πολιτικές και πρακτικές που απογοητεύουν, αλλά και το αντίθετο.
Ας κρατήσουμε, πάνω από όλα, ψηλά το αίσθημα της ευθύνης και της ανθρωπιάς μας. Επίκειται παράταση των ήδη ισχύοντων μέτρων. Και έρχεται μεγάλη γιορτή. Καθήκον όλων, πολιτείας, κοινωνίας, εκκλησίας, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Και τούτες τις ώρες και μέρες ας μην ξεχνάμε αυτούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή. Ας μην ξεχνάμε αυτούς που έχουν την ανάγκη της πολιτείας και τη δική μας, για να γίνουν οι μέρες τους πιο υποφερτές. Και ας συνδράμουμε στην προσπάθεια εθελοντών και άλλων. Ας κάνουμε τις μέρες μας πιο υποφερτές για όλους μας.