Τα ΜΜΕ βομβάρδισαν τη Συρία;

412

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ

Για ακόμη μία φορά τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Δύσης βομβάρδισαν τη Συρία. Όλοι γίναμε μάρτυρες σε ακόμη ένα θέατρο παραλόγου με τους ίδιους πρωταγωνιστές και τους ίδιους ακροατές, εμάς. Τους απλούς, ανήμπορους, ευαίσθητους και «παραπληροφορημένους» πολίτες.

Η συμμαχία των ΗΠΑ, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου έθεσε ως δικαιολογία για την πυραυλική επίθεση ενάντια στη Συρία, την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της χώρας στον ίδιο της το λαό, στην πόλη Ντούμα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα μας πρόβαλαν τα «δίκαια» και καθόλου ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης της Δύσης, φαίνεται πως εκ πρώτης όψεως τα συμπτώματα που είχαν οι τραυματίες, πιθανώς να προήλθαν από χρήση χημικών όπλων. Επίσης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «υπάρχουν ενδείξεις και συμπτώματα που υποδεικνύουν έκθεση σε τοξικά χημικά». Παρ’ όλα αυτά ο πλέον αρμόδιος για να δώσει τις ακριβείς απαντήσεις για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων είναι ο ΟΑΧΟ (Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων). Η κυβέρνηση της Συρίας έδωσε από την πρώτη στιγμή το πράσινο φως στον ΟΑΧΟ για να εισέλθει στην πόλη Ντούμα και να διεξάγει έρευνες. Ωστόσο ενώ ο οργανισμός πήρε το «χαρτί εισόδου», για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ακόμη να διεξάγει οποιεσδήποτε έρευνες στην περιοχή.

Πράγματι, κατά τη διάρκεια του επτάχρονου πολέμου στα συριακά εδάφη, όλες οι πλευρές χρησιμοποίησαν χημικά για να προστατέψουν τα δικά τους συμφέροντα. Γιατί όμως η συμμαχία υπό τις ΗΠΑ προχώρησε τόσο βεβιασμένα σε μία απόφαση χωρίς να έχει στα χέρια της νομικές αποδείξεις από τους αρμόδιους οργανισμούς; Ίσως η υποτιθέμενη χρήση χημικών να έγινε από δικούς τους συμμάχους με απώτερο σκοπό να επανέλθουν στο παιχνίδι διαμοιρασμού της Συρίας; Ένας άλλος λόγος, όπως είχα γράψει στο άρθρο μου «Το πιο χυδαίο πρόσωπο του καπιταλισμού;»  στις 12/12/2017, ίσως, στόχος της συμμαχίας των ΗΠΑ να είναι μία πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με σκοπό να χτυπήσει το Ιράν και την επιρροή που ασκεί η Τεχεράνη στη γύρω περιοχή. Ο ανοικτός πόλεμος που άσκησε το Ιράν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και η βοήθεια που έδωσαν στον Άσαντ ώστε να παραμείνει στην εξουσία, έχουν αναστατώσει τον άξονα αυτό, αφού άρχισε να χάνει τον έλεγχο της περιοχής.

Μέσα σε όλο αυτό το παιχνίδι εξουσίας και γεωπολιτικού ελέγχου, όπου τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Δύσης δρουν ως μαριονέτες εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του «μεγάλου αδελφού», ο συριακός λαός παραμένει καταδικασμένος στη δίνη του πολέμου.