Τα παιδιά δεν είναι αντικείμενα κανενός

78

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Στη Βουλή πρόκειται να εγγράψει το ΑΚΕΛ το θέμα της 12χρονης που δόθηκε από τους γονείς της σε ηγουμένη, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες παραχώρησης του κοριτσιού στο μοναστήρι, καθώς και εάν με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται τα δικαιώματα του παιδιού.

Την ίδια ώρα αμείλικτα είναι τα ερωτηματικά για τις διαδικασίες που ακολουθούνται, καθώς και για τις ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών. Ευθύνες που δυστυχώς καταγράφονται διαχρονικά σε εκθέσεις Επιτρόπων και όχι μόνο για τον τρόπο που λειτουργούν και κινούνται σε διάφορα σοβαρά και καίρια ζητήματα οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
Το Γραφείο Ευημερίας οφείλει να λογοδοτήσει, καθώς η οικογένεια βρισκόταν υπό την επίβλεψή του, επεσήμανε εξάλλου χθες για ακόμη μια φορά η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, τονίζοντας ότι τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία των γονιών τους, ούτε αποτελούν αντικείμενα για να προσφέρονται. Η φροντίδα προς τα παιδιά αποτελεί ευθύνη και καθήκον τόσο των γονιών και ευρύτερα της οικογένειας, αλλά επίσης και της πολιτείας. Μιας πολιτείας που δεν κατάφερε να ενεργήσει προληπτικά ούτε σε αυτή την περίπτωση.

Ανάλογη και η τοποθέτηση της αρμόδιας Επιτρόπου Λήδας Κουρσουμπάς, η οποία εξήγησε ότι η γονική μέριμνα δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση. Ως εκ τούτου δεν μπορούν γονείς να αποφασίζουν για την αποποίηση των γονικών τους δικαιωμάτων. Ακόμα και όταν επιθυμούν οι γονείς κάτι τέτοιο, χρειάζονται να απευθυνθούν στο δικαστήριο, να αξιολογηθούν οι συνθήκες της οικογένειας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και το δικαστήριο να αποφασίσει για τη μέριμνα ενός παιδιού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως οι γονείς θεωρούν ότι καλύπτονται νομικά βάσει των διαδικασιών που ακολούθησαν στην Ελλάδα, όπου αρχικά είχε μεταφερθεί το παιδί και πριν βρεθεί σε μοναστήρι στη Γερμανία. Την ίδια ώρα, αναμένεται μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει να ενημερωθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας.
Επίσης, όπως επεσήμανε η Σκεύη Κουκουμά, εδώ και δύο χρόνια που έφυγε το παιδί κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει ότι είναι καλά και δεν το έχουν δει από κοντά. Η μόνη επαφή που έγινε ήταν μέσω της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας, που τελικά το εντόπισε σε μοναστήρι στη Γερμανία.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι θα έπρεπε να προβληματιστούν και για τις πληροφορίες ότι υπήρχε πρόθεση να δοθεί και δεύτερο παιδί.
Το όλο θέμα απασχόλησε χθες και την εκπομπή του Omega, Ενημέρωση Τώρα, όπου με ενδιαφέρον ακούσαμε και την τοποθέτηση του πάτερ Παρασκευά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι πρόκειται για «βιασμό της προσωπικότητας ενός παιδιού…» Ο μοναχισμός πρέπει να είναι επιλογή υπεύθυνων ενήλικων ατόμων και όχι ανηλίκων. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, ένα παιδάκι 12 χρονών δεν γνωρίζει καν τον εαυτό του, σήμερα μεγαλύτερα παιδιά δεν μπορούν καλά – καλά να επιλέξουν μαθήματα επιλογής για το Λύκειο πόσο μάλλον να λαμβάνουν τόσο σημαντικές αποφάσεις.
ευθέως

Μας έχεις Like στο Facebook ;