Τα πάνω-κάτω στην κάρτα φιλάθλου• Θέμα αναστολής της νομοθεσίας ήγειρε ο κ. Δανιηλίδης καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας

• 450 παράπονα κάθε χρόνο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Στον… Επίτροπο όσοι δεν δίνουν στοιχεία

Ο κ. Δανιηλίδης είπε ακόμη ότι είναι υποχρέωση των αρμοδίων αρχών, όταν οι επιτροπές της Βουλής ζητούν πληροφορίες να τις δίνουν και ξεκαθάρισε ότι σε τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων για εταιρείες ή νομικά πρόσωπα. Ανέφερε ότι οι κοινοβουλευτικές επιτροπές αλλά και οι βουλευτές μέσω της υποβολής κοινοβουλευτικής ερώτησης μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες που αφορούν προσωπικά δεδομένα, στα πλαίσια της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επί τούτου ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατήγγειλε ότι ο Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για τις εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους σε σχέση με το Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Οπως είπε, ενώ ζητήθηκαν στοιχεία για το ποιες εταιρείες δεν έχουν πληρώσει το Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας για το 2013, αντί να δοθούν τα ονόματα των εταιρειών, ο Υπουργός Οικονομικών έδωσε μόνο το ποσό που δεν έχει πληρωθεί από το σύνολο των νομικών προσώπων. «Είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά από την πλευρά των κυβερνώντων να προστατεύουν τους παρανομούντες», πρόσθεσε.

Ηκάρτα φιλάθλου, όπως θεσμοθετήθηκε, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας που αφορά στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, τόνισε χθες ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Γιάννος Δανιηλίδης, εγείροντας μάλιστα θέμα αναστολής της νομοθεσίας. Το πολύ σοβαρό ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ως γνωστό, τέθηκε εξ αρχής από το ΑΚΕΛ με το κόμμα να εφιστά την προσοχή και στις οικονομικές προεκτάσεις του όλου θέματος αλλά και στους κινδύνους αδιαφανών διαδικασιών. Εντονες αντιδράσεις είχαν εκφραστεί και από τους οργανωμένους φιλάθλους των ποδοσφαιρικών σωματείων. Ο κ. Δανιηλίδης εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν διαβουλεύτηκε μαζί του για ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Το γεγονός καυτηρίασε στις δηλώσεις του και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου λέγοντας ότι γιʼ αυτό το θέμα θα έπρεπε να προηγηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος με όλους τις εμπλεκόμενους φορείς. Μιλώντας κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Γραφείου του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και ερωτηθείς σχετικά με την κάρτα φιλάθλου, ο κ. Δανιηλίδης είπε ότι κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να συντρέχουν τρεις βασικές αρχές:

•της νομιμότητας

•του σκοπού

•της αναλογικότητας

Οπως είπε, στην περίπτωση της κάρτας φιλάθλου ισχύουν οι δύο πρώτες αρχές, παραβιάζεται ωστόσο η τρίτη αρχή, της αναλογικότητας. Σημείωσε συναφώς, ότι τα επεισόδια στα γήπεδα προκαλούνται από μια μικρή ομάδα 50-100 ατόμων και όχι από τη μεγάλη πλειοψηφία των οργανωμένων φιλάθλων και εξέφρασε την άποψη ότι η έκδοση της κάρτας θα πρέπει να περιοριστεί ηλικιακά. «Να εκδίδεται σε άτομα από 15-30 ετών», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι σʼ αυτή την ηλικιακή ομάδα κρύβονται τα περισσότερα άτομα που προκαλούν τα επεισόδια. Εσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα ρατσισμού ή διάκρισης.

Ο κ. Δανιηλίδης αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται στα νοσοκομεία, το οποίο αφορά στην απώλεια ιατρικών φακέλων. Οπως είπε, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις. Ο κ. Δανιηλίδης χαρακτήρισε επιπρόσθετα παράνομο να δίνονται τα αρχεία των φοιτητών σε φοιτητικές οργανώσεις από το Υπ. Παιδείας, ενώ σε ό,τι αφορά τα μητρώα των ψηφοφόρων των κομμάτων, είπε ότι το κάθε κόμμα έχει την υποχρέωση να διαφυλάττει τα δεδομένα των μελών του. Προϋπολογισμός λιτότητας Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Δανιηλίδης έκανε λόγο για προϋπολογισμό λιτότητας. Τα έσοδα του Γραφείου του μέχρι σήμερα ανέρχονται στις 8,617 χιλιάδες ευρώ και τα έξοδα στις 144,157 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που παράθεσε, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 233 παράπονα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ενώ κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 450 παράπονα.

 

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.