Τα πισωγυρίσματα του Χάρη Γεωργιάδη

Tης Ελένης Κωνσταντίνου

Είναι να σου σπαράζει η καρδιά όταν βλέπεις ανθρώπους να λυγίζουν από την οικονομική εξαθλίωση. Ανθρώπους που καλούνται να ζήσουν με επιδόματα των 240, 300, 400, ακόμη και 500 ευρώ το μήνα.

Επιδόματα τα οποία δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τα βασικά. Φαγητό, ενοίκια, λογαριασμοί, έξοδα παιδιών όταν υπάρχουν, φάρμακα και τόσα άλλα.

Η περίπτωση της νεαρής μητέρας Βενετίας Νεοκλέους για την οποία γράφουμε σε εκτενέστερο ρεπορτάζ σε επόμενη σελίδα της εφημερίδας μας ακριβώς καταδεικνύει με πόση ευκολία οι αρμόδιοι γυρίζουν την πλάτη σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σε ανθρώπους που ζουν στην απόγνωση, αφού δεν έχουν τι να απαντήσουν στα ανήλικα παιδιά τους, τα οποία καλούνται να μεγαλώσουν πριν την ώρα τους με τα όσα βιώνουν.

Δυστυχώς παρά τις εξαγγελίες των κυβερνώντων για το «δώρο» του ΕΕΕ η πραγματικότητα απέχει πολύ.

Αλλωστε από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας έχουν φανεί τα προβλήματα όσο και αν δεν θέλουν κάποιοι να το κατανοήσουν.

Οσον αφορά τους μονογονιούς το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και έχει τονιστεί και από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μονογονιών στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ενώ ο νόμος προβλέπει μη συνυπολογισμό των διατροφών όπου δεν εισπράττονται, εντούτοις φαίνεται ότι συνεχίζουν να λαμβάνονται υπόψιν τα ποσά των διατροφών με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του ποσού που δικαιούται μια οικογένεια ή την απόρριψη της αίτησης.

Την ίδια ώρα συνυπολογίζεται στο ΕΕΕ των επιδομάτων τέκνου και παιδιού που έχει ως αποτέλεσμα οι μονογονιοί που το έχουν απόλυτη ανάγκη, εν τέλει να μην δικαιούνται ΕΕΕ.

Η φιλοσοφία του επιδόματος μονογονιού, όπως τονίζει και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος, ήταν να καλύψει την απώλεια δεύτερου εισοδήματος στη μονογονική οικογένεια, η οποία δεν καλύπτεται από τις διατροφές ακόμα και όπου δίνονται.

Παράλληλα οι αιτήσεις για ΕΕΕ που αφορούν λήπτες δημοσίων βοηθημάτων που αφορούν πολλούς μονογονιούς έμειναν τελευταίες για εξέταση, ενώ το δημόσιο βοήθημα έχει τερματιστεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η επιβίωση αυτών των οικογενειών.

Υ.Γ. Ακούσαμε χθες τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, να μας λέει μεταξύ άλλων πως «τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν, η Κύπρος θα εξέλθει του μνημονίου νωρίς το επόμενο έτος και δεν θα χρειαστεί παράταση του προγράμματος ή μια πιστωτική γραμμή υπό όρους….

Ευχαριστούμε τους εταίρους μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την υποστήριξη, αλλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε από εδώ και πέρα». Πρόσθεσε ακόμη ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και μετά την αποχώρηση της Τρόικας, ενώ θα πρέπει να υπάρξει αντίσταση στα όποια πισωγυρίσματα.

Ας ελπίσουμε, όχι ότι μέχρι σήμερα έχει δείξει κάτι ανάλογο, πως ο κ. Γεωργιάδης στα πισωγυρίσματα δεν εννοεί όλους αυτούς που μετά δυσκολίας διαβιούν!

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy