Τα ψέματα τελειώνουν με την παρέμβαση Γκουτέρες

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Την Κυριακή αναμένεται ότι θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Τους κάλεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα, τα εκατέρωθεν πείσματα και αφορμές.

Από την πρόσκληση Γκουτέρες φαίνεται ότι: πρώτον τα Η.Ε. δεν είναι διατεθειμένα να αφήσουν τη διαδικασία να καταστρέψει την ουσία· δεύτερον ο διεθνής παράγοντας και ιδιαίτερα τα Η.Ε. δεν είναι διατεθειμένα να παίξουν τα εσωτερικά παιχνίδια των δύο ηγετών· τρίτον οι δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση έχουν μικρή εμβέλεια που δεν υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου.

Ορθά επεσήμανε όλο αυτό το διάστημα το ΑΚΕΛ ότι οι ξένοι γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται στο Κυπριακό.

Ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι καιρός να το καταλάβουμε ότι τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί. Η βασική διαφορά είναι πως ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και το απέδειξε στην πρώτη Γενεύη με τις δηλώσεις του.

Με εκτός κειμένου δήλωση και χωρίς να λαμβάνει και πολύ υπόψιν του τι του έλεγαν οι γύρω του, Αναστασιάδης, Ακιντζί, Έιντε και άλλοι.

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είναι διατεθειμένος να παίζει παιχνίδια.

Ούτε οι παλικαρισμοί ούτε οι μεταλλάξεις ή τα «σκληρά» λόγια που ακούγονται ευχάριστα στ’ αυτιά ορισμένων, φαίνεται να έχουν οποιονδήποτε αντίκτυπο παρά μόνο στο εσωτερικό.

Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άλλαξε τη ρητορική του και δεν είναι τυχαίο ότι επικροτούνται ως ένα βαθμό οι ενέργειές του από τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο.

Ξέχασε μήπως ο κ. Αναστασιάδης ότι όταν οι λεγόμενοι ενδιάμεσοι εξαπέλυαν μύδρους κατά των εκπροσώπων του ΟΗΕ, τους απαντούσε πως όσες διαφωνίες και να υπήρχαν δεν πρέπει να εκδηλώνονται δημόσια; Και τι είπε ο Έιντε;

Είπε αυτό που πρώτος τον περασμένο Μάρτιο ο ΥΠΑΜ της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, διέρρευσε. Και που το ενίσχυσε με τη συνέντευξη στο Real News στις 7 Μαΐου ο Ν. Κοτζιάς. Αλλά κι ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωνε ανήσυχος από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ειλικρινά δεν καταλάβαμε τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε από τη συγκεκριμένη αναφορά του Έιντε.

Μήπως, Πρόεδρε, υπάρχει άλλος τρόπος να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο αν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις;

Λέμε στον Πρόεδρο ότι το ζητούμενο είναι αυτό. Και βεβαίως αν η κυβέρνηση έχει σχεδιασμό για να αντιμετωπίσει συγκροτημένα και μελετημένα ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως έκανε η κυβέρνηση Χριστόφια το 2011 και όχι όπως έπραξε το 2014 ο νυν Πρόεδρος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy