Τα σπουδαία μετά τις εκλογές

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Τα σπουδαία για την κοινωνία θα διαδραματισθούν μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οχι ότι τώρα είναι όλα ρόδινα. Οταν 240 χιλιάδες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, όταν 30 χιλιάδες έχουν φύγει ήδη μετανάστες, όταν οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 30,6%, αυτό δεν είναι success story. Τουλάχιστον όχι για όλους. Μπορεί για το 10% των πλουσίων να είναι όντως success story, αλλά για το υπόλοιπο 90% είναι «αχ και βαχ» story.

Ομως αυτό δεν είναι το τέλος. Οι εξελίξεις οι οποίες δρομολογούνται για μετά τις εκλογές είναι ακόμη χειρότερες.

Το πρώτο το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κοινωνία είναι οι εκποιήσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη οι τράπεζες έχουν ενεργοποιήσει τη σχετική διαδικασία.

Το δεύτερο το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κοινωνία είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Ηδη ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο για ιδιωτικοποίηση της CYTA, ενώ οι συντεχνίες της ΑΗΚ κατήγγειλαν ότι γίνονται «μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στο ξήλωμα και τη διάλυση» του Οργανισμού. Εδώ να σημειώσουμε ότι τόσο στην περίπτωση της CYTA όσο και στην περίπτωση της ΑΗΚ οι συντεχνίες ενεργούν από κοινού και μιλούν για την ανάγκη ανατροπής των κυβερνητικών σχεδιασμών, κάτι που σαφώς έχει από μόνο του τη δική του σημασία.

Το τρίτο το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κοινωνία είναι η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, η οποία ολοένα και εντείνεται. Δεν θα μείνουν μόνο στις περικοπές στην υγεία και την παιδεία. Ηδη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έθεσε θέμα ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί δεν πρέπει να επιτελούν κοινωνικό έργο, ότι δεν πρέπει να δίνουν φθηνό ρεύμα στους πολύτεκνους και στους ανέργους.

Η κοινωνία βρίσκεται στον πάτο. Οι αντοχές της ακόμη πιο κάτω. Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ η Κύπρος έχει μετατραπεί στην πιο κοινωνικά ανάλγητη χώρα της Ευρώπης. Το άλλοτε κοινωνικό κράτος έχει σήμερα τις πιο χαμηλές δαπάνες στα κοινωνικά επιδόματα και στον τομέα της Υγείας, μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας οι δαπάνες για κοινωνική προστασία ανέρχονται στην Κύπρο στο 25% του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού, σε σχέση με 40,4% στην ΕΕ και 41,2% στην Ευρωζώνη.

Επίσης, οι δαπάνες για τον τομέα της Υγείας ανέρχονται στην Κύπρο μόλις στο 5,5%, σε σχέση με 15% στην ΕΕ και 14,8% στην Ευρωζώνη. Δηλαδή, τρεις φορές λιγότερα σε σχέση με την Ευρώπη. Ακόμη, οι δαπάνες για τα άτομα με αναπηρίες ανέρχονται στην Κύπρο μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ, σε σχέση με 2,8% στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Τα σπουδαία λοιπόν θα είναι μετά τις εκλογές. Και ο λαός καλείται να αποφασίσει. Καλείται να καθορίσει -διά της ψήφου ή της αποχής του- το μέλλον του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy