Τα βρίσκουν Αναστασιάδης – Νικόλας σε βάρος του Κυπριακού

373

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Θυσιάζουν το Κυπριακό στο βωμό των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει και μετεκλογικά να τηρεί «σκληρή» στάση σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του την ανάγκη συνεργασίας με το ΔΗΚΟ για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Αναστασιάδης επιζητεί συμμάχους για την ιδιωτικοποίηση της Cyta, για τροποποιήσεις στη νομοθεσία που αφορά το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τις εκποιήσεις, για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α. Σε αυτά τα θέματα υπάρχει ιδεολογική συγγένεια με τις θέσεις του κ. Παπαδόπουλου.

Η προσπάθεια είναι να ανασυσταθεί εκ νέου το δίδυμο Αβέρωφ – Νικόλα εντός της Βουλής. Ως αντάλλαγμα, ο κ. Αναστασιάδης κάνει «εκπτώσεις» στο Κυπριακό, βάζοντας προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ αποφεύγει να δεσμευτεί με το περίγραμμα Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο Κραν Μοντανά.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Θέλουμε να συνεχίσει αυτή η θετική προσέγγιση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βλέπει πιο θετικά τις προτάσεις του στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει εκ μέρους του Προέδρου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μέσα από αυτές τις προτάσεις να βρεθούν κάποιες πρωτοβουλίες που να μπορούν να προωθηθούν μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας».

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρ. Προδρόμου, ανέφερε ότι υπάρχει από πλευράς του Προέδρου διάθεση συνεργασίας και κατανόηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και ότι για κάποιους κοινούς στόχους θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, νιώθοντας την ανάσα του υπό σύσταση νέου φιλοκυβερνητικού σχήματος Δημοκρατική Παράταξη, προσπαθεί να φέρει το επίσημο ΔΗΚΟ ξανά κοντά στην εξουσία και στα λάφυρά της.

Ο «σκληρός» και «άτεγκτος» Νικόλας για την πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό έχει «μαλακώσει» και δηλώνει έτοιμος για συνεργασία με τον Πρόεδρο τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Αντάλλαγμα; Έρχονται νέοι διορισμοί στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών και διορισμοί και προαγωγές στη Δημόσια Υπηρεσία. Κι όλα αυτά, σε βάρος της εθνικής μας υπόθεσης.